Det kräver Länsstyrelsen i en skrivelse till Trafikverket författad tillsammans med de båda fastighetsägarna Statens fastighetsverk och AB Tierpsbyggen. De vill att verket ger högsta prioritet åt att åtgärda de problem som blivit följden av att gatunivån höjts i omgångar från 1900-talets mitt och framåt.
Nivåhöjning och asfaltering har förändrad avrinningen, försämrat trädens livskraft och gör att vatten rinner in mot byggnader och mot muren på herrgårdssidan, med mögel- och fuktskador som följd.
– Vid översvämningar drabbas våra fastigheter. Det säger Tierpsbyggens vd Roger Kjetselberg.
Att sänka vägen och skapa bättre avrinning längs vägkanten är nödvändigt, framhålls i skrivelsen. Den hänvisar till en förundersökning som visat att det finns kullersten under dagens asfalt. Sänkt fart är ett annat krav för att skona byggnaderna.
Om det blir kullersten igen kan Roger Kjetselberg inte säga.
– Inget konkret ännu och vi är inte direkt inblandade i åtgärderna, men i konsekvenserna.
Men han hoppas på att det han uppfattat som en mer positiv inställning från Trafikverket vid senaste mötet bäddar för en ordentlig sänkning. Helst ned till ursprunget, vilket skulle innebära mellan 30 och 50 centimeter lägre än dagens asfaltnivå.
Den nästan kilometerlånga Stora gatan mellan de södra och norra grindarna är en del av byggnadsminnet Lövstabruk. Skrivelsen framhåller att gatan med sin raka struktur och dess omgivning är en del av byggnadsminnets arkitektoniska uttryck.