Kyrkovalet ska träna eleverna i demokrati
För att träna eleverna i demokrati hade lärarna på Högbergsskolan i Tierp på måndagen bjudit in kandidaterna till kyrkovalet för paneldebatt. Deltagarna passade i sin tur på att uppmuntra ungdomarna att gå och rösta på söndag.
— Vi har just behandlat demokratiavsnittet i undervisningen och det här blir som en klimax på det, menade läraren Patrik Lind.
Paneldeltagarna kom att diskutera frågor som kvinnoprästmotstånd, homosexuellas rätt att få gifta sig i kyrkan och vad kyrkan kan göra för ungdomar. Gemensamt försökte de också få ungdomarna att hjälpa till att förbättra det låga valdeltagandet vid det förra kyrkovalet. Det faktum att åldersgränsen är så låg som 16 år borde utnyttjas, menade de.
— Ta och utnyttja den här chansen. Det kan vara spännande att rösta. Och skulle det bli så att många ungdomar röstar syns det i valstatistiken att det blev ett ungdomligt val, sade Anders Hammar från folkpartister i svenska kyrkan.
Svalt intresse
— Kyrkan är inte bara till för den trosvissa utan även för tvivlare. Kyrkan är så mycket mer än trosbekännelse och nattvard. Den betyder nog mer än vi tror. Det såg vi efter tsunamikatastrofen, sade Yvonne Berger från moderaterna.
Engagemanget från de närvarande eleverna var dock inte det största och inte en enda hade någon fråga att ställa till panelen. När de efter debatten hade chans att förhandsrösta skyndade de i stället ut från församlingsgården.
— Jag tror inte att det är så stor nyfikenhet bland oss. Kyrkovalet känns kanske inte så ungdomars grej. Men det är bra att de arrangerar en sådan här sak i alla fall. Det är bra att få höra lite, sade Peter Larsson, en av eleverna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!