Lador faller sönder trots chans till bidrag

De karaktäristiska Tierpsladorna mår inte bra. De förfaller. I fem år har länstyrelsen erbjudit ägarna byggnadsvårdsbidrag för att underhålla ladorna, men ingen har sökt.

Dåligt underhållna ängslador på Rogarna mellan Månkarbo och Tierp.

Dåligt underhållna ängslador på Rogarna mellan Månkarbo och Tierp.

Foto: Linn Sandberg

Tierp2005-02-22 00:00
De många ängsladorna ger odlingslandskapet på slätterna runt Tierp en specifik karaktär, som är välkänd för alla trafikanter på E 4.
- Ladorna är ett riksintresse. Det finns en stort intresse av att bevara landskapsbilden, säger länsantikvarie Karl-Johan Eklund på länsstyrelsen i Uppsala.

Förfallet tilltar
Bara på Rogarna norr om Månkarbo står ett 30-tal lador. Några är intakta, men långt ifrån alla. Flera av ladorna har gapande hål i tak och väggar. De faluröda färgen är borta och brädväggarna är grå och delvis ruttnade. Takgavlarnas vindbrädor och väggarnas bottensyllar är illa åtgångna av väder och vind. Förfallet tilltar år för år.
Ängsladorna vittnar om en tid då jordbrukarna förvarade hö och maskiner ute på ängarna i brist på bra körvägar till och från gården.

Finns bidrag att söka
För fem år sedan ordnade länsstyrelsens kulturmiljöenhet informationsmöten hos dagens fastighetsägare och erbjöd dem pengar för att vårda kulturlandskapet.
- Vi har inte fått något gensvar alls, säger Karl-Johan Eklund.
Den främsta anledningen är att bidraget inte gav någon kostnadstäckning. Det var marginellt i förhållande till den verkliga underhållskostnaden.
- Ladorna har inget jordbruksvärde. De är en ekonomisk belastning, säger en av lantbrukarna Bo Rosén.
Bidraget finns fortfarande att söka från länsstyrelsen. Karl-Johan Eklund tror dock att det kan vara nödvändigt med en speciell kulturmiljösatsning från politikerna.
- Vi skulle kunna gå ut igen och erbjuda bidraget och hoppas på ett bättre gensvar, men riksdagen kan också besluta om en speciell satsning på ekonomibyggnader i allmänhet. Det skulle nya möjlighet att anslå pengar. Riksdagens har ett rikt odlingslandskap som ett mål, säger han.
Karl-Johan Eklund framhåller också att opinionen är viktig.
- Ja, det måste finnas en vilja hos medborgarna att bevara kulturlanskapet, säger han.

UNT-fakta:


De första ängsladorna i trakterna av Tierp byggdes redan på 1700-talet i samband med att ny ängsmark togs i bruk och det saknades farbara vägar mellan ängarna och byarna. De lador som finns i dag byggdes i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet.
Merparten av byggnadsvården i Uppsala län drivs med statliga pengar som kommer från anslaget för kulturmiljövård. I enstaka fall har utgår medel även från länsstyrelsens näringslivs- och landsbygdsenhet till vård och underhåll av värdefulla och intressanta ekonomibyggnader.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om