Långsam tillväxt i Norduppland

Uppsala län och kommun växer så det knakar. Men för landsbygdskommunerna spås en blygsam folkökning.

Tierp2013-11-22 11:03

Det framgår av länsstyrelsens nulägesbeskrivning av landsbygden i Uppsala län, med befolkningsprognoser och en kartläggning av länets starka och svaga sidor. Enligt prognosen väntas kommuner som Heby, Tierp, Älvkarleby och Östhammar närmast stå stilla, eller växa med några hundra invånare vardera fram till år 2030.

Prognosmakarnas undantag är om storstadsområdet Stockholm inte klarar av att bära sin del av den väntade tillväxten i regionen. Då skulle folkökningen till större del även hamna i dessa kommuner. Enligt prognosens allra högsta scenario skulle folkmängden i Heby och Östhammar därmed kunna öka med i storleksordningen 1 500 personer vardera och i Tierp med omkring 2 000 invånare till 2030.

Men med detta högsta scenario skulle en redan hög tillväxtprognos för exempelvis Uppsala, Knivsta och Enköping bli ännu högre. För Uppsalas del beräknas som minst en ökning till 248 000 invånare, som mest ända till 273 000. För Knivsta pekar prognosen på från knappt 18 900 till som mest drygt 21 600 invånare. Motsvarande för Enköping säger till drygt 44 000 eller som mest drygt 50 000 invånare.

För Tierps del är ökat bostadsbyggande avgörande för att också få befolkningstillväxt.

– Vi är optimistiska. I och med att Uppsala växer så spiller det över på oss också. Men vi måste få fart på byggandet, annars kan ingen flytta in. Det säger Tierps kommunchef Yvette Axelsson.

Hon säger att arbetet för att stärka bilden av Tierp fortsätter. Bland annat pågår analys av en undersökning i första hand bland uppsalabor om vad som kan få dem att flytta till Tierp.

I länsgranskningen noteras både styrkor och svagheter. Starka sidor är närhet till forskning och högre utbildning, moderna och effektiva företag inom såväl jord- och skogsbruk som livsmedelsproduktion, stor besöksnäring samt goda möjligheter till landsbygdsboende och arbetspendling. Svagheter som särskilt gäller landsbygden är försämrad kommersiell och offentlig service, brister i infrastrukturen – särskilt bredband, kompetensbrist och en åldrande yrkeskår inom jordbruk, fiske och skog.

Kartläggningen är ett regeringsuppdrag för att analysera länets utmaningar, som ska ligga till grund för nästa landsbygdsprogram för 2014-2020 och nästa programperiod i EU 2020-strategin för hållbar och smart tillväxt för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om