Fastighetsägarna Kristina Lagestrand Sjölin och Håkan Lagestrand har överklagat kommunens nej till strandskyddsdispens. På fredagen gjorde en delegation från länsstyrelsen syn på platsen för att få bästa möjliga underlag till sin prövning av överklagandet.
Husägarna visar runt på tomten och i fiskeläget och förklarar hur den egna tomten på omkring 1 500 kvadratmeter förhåller sig till omgivningen. De beskriver också hur de tänkt sig sitt golv, för att utemöblerna ska stå stadigare på den kullriga hällmarken.
– Ett lågt golv på mellan 5 och 15 kvadratmeter och som nästan inte kommer att synas, säger Kristina Lagestrand Sjölin och hänvisar till den skreva där möblemanget fortfarande står väl inpackat efter vintern.
– Och det finns inget allmänintresse för vår tomt, inskränker inte tillgängligheten och det finns gott om passage kvar, säger Håkan Lagestrand.
– Men den här ytan är vår avskilda del och någonstans måste vi ha en privat yta, fortsätter han.
Fastighetsägarna medger att fiskelägets tomtgränser kan uppfattas som otydliga för tillfälliga besökare.
– Därför är det också svårare att hävda mark mot gistvallen, säger han.
Bland annat därför menar de att platsen för utemöblerna är väl vald, på husets baksida, eftersom gistvallen på husens framsida är lättare att betrakta som allmän mark. Och de kan tänka sig åtgärder som skulle underlätta för besökare att skilja på privat mark och övrig natur:
– Vi är inte främmande för att stängsla upp, för att göra tydligare gränser för allmänheten, säger Håkan Lagestrand.
Tierps kommunekolog Taija Lindfors deltog inte i fredagens syn, men kommenterar ärendet så här:
– Det är jättebra att länsstyrelsen gör en prövning, så att vi får något att rätta oss efter.
Hon säger dock att kommunen står fast vid sitt nej, för att säkra tillgängligheten för allmänheten och hänvisar till kommunens förslag att trädäcket anläggs närmare huset.
Strandskyddsdispens kan medges om det finns "särskilda skäl", till exempel om platsen redan tagits i anspråk som tomtmark och om den åtgärd fastighetsägaren vill göra inte på väsentligt sätt försämrar områdets tillgänglighet för allmänheten. Länsstyrelsens beslut om överklagandet är att vänta om 3-4 veckor. Under 2014 fick länsstyrelsen i Uppsala in mindre än 15 överklaganden av beslut om nekade strandskyddsdispenser.