För närvarande jobbar 28 lärare i Tierps kommun på sådana tjänster. En innehar ett lektorat på Högbergsskolan, övriga 27 är förstelärare i grundskolan och på Högbergsskolan. Satsningen på karriärtjänster bekostas av särskilda statsbidrag och styrs av en egen förordning. De som kan komma i fråga ska ha lärarlegitimation och minst fyra års dokumenterad erfarenhet. Därutöver ska de bland annat ha visat ”särskilt god förmåga att förbättra elevernas studieresultat” och ha ”starkt intresse för att utveckla undervisningen”.
Enligt Skolverkets uppdragsbeskrivningar för karriärtjänster är medarbetare som bedöms ”särskilt kvalificerade för undervisning” lämpliga.
Men vilka meriter som egentligen varit styrande vid årets tillsättning av karriärtjänster i skolan är höljt i dunkel. Det menar Jacek Stawarz och Ludmila Kuznetsova, båda med mångårig erfarenhet från Aspenskolan i Tierp.
– Trots upprepade försök att få besked om detta från skolledningen har vi inte fått några svar med anknytning till de kriterier som måste vara uppfyllda enligt förordningen, säger Ludmila Kuznetsova och Jacek Stawarz. De kritiserar ledningen för att inte svara på frågan vad som krävs för att komma upp till nivån för förstelärare.
Efter att årets tjänster tillsatts har Tierps kommun kompletterat med egna beskrivningar för karriärtjänsterna, som att driva på pedagogisk utveckling och att coacha kollegor. Jacek Stawarz och kollegan Ludmila Kuznetsova tycker dock att de lokala uppdragsbeskrivningarna stämmer dåligt överens med Skolverkets.
– De är luddiga och innehåller inte ordet undervisning en enda gång, trots att det är tydligt att reformen syftar till att premiera skicklighet i undervisningen, säger Jacek Stawarz.
Det har varit öppet för alla att intressera sig för karriärtjänsterna. Tierps kommun har samverkat med lärarfacken när tjänsterna skulle inrättas. Men de tillsätts inte genom sedvanliga MBL-förhandlingar.
– Det är jag som huvudman som ansvarar för tillsättningarna och det får jag stå för, men jag har gjort dem i samråd med skolledarna. Det säger kommunens utbildningschef Henrik Hedqvist. Han fortsätter:
– Jag tycker att jag har ganska mycket på fötterna vad gäller förarbeten, rekrytering och anknytning till Skolverkets rekommendationer.
Kritiken mot uppdragsbeskrivningarna tillbakavisar han med att de lokala inleds med en tydlig hänvisning till de centrala, där nyckelordet undervisning återkommer i flera punkter. Han påpekar att de lokala beskrivningarna utformats i samråd med skolledare och lärarfack.
– De har inte haft några synpunkter, utan har accepterat och skrivit under protokoll efter MBL-information.
Men han förstår om den nya karriärmöjligheten i skolan väcker frågor och kan ha barnsjukdomar. Han beklagar också att de lokala beskrivningarna dröjt, men råder inte över det som varit före hans tillträde som utbildningschef.
– Därför har jag också sagt till skolledare, fack och karriärlärarna att vi ska jobba så här ett år och sedan utvärdera vad vi gjorde bra och mindre bra.