Lingnårevandring i vikingarnas spår

På 900-talet befolkades Lingnåre av vikingar. Nu har en vandringsstig anlagts som tar besökarna genom de forntida lämningarna. Nästa sommar ska arkeologer sätta spaden i den kulturhistoriska jorden.

Guiden Susanne Ljung Adriansson leder kulturhistoriska vandringarna.

Guiden Susanne Ljung Adriansson leder kulturhistoriska vandringarna.

Foto: Marie Ström

Tierp2008-07-17 00:01
Ett 30-tal personer har samlats i Lingnåre. Guiden Susanne Ljung Adriansson leder en vandring bland de gamla bosättningarna från vikingatid och medeltid. I år har en stig anlagts. Stigen går genom vikingarnas marker, förbi boningshuset, gravplatsen och betesängarna. Den är uppmärkt med diskreta pinnar, en karta finns att hämta utanför den nyuppförda ladan och skyltar som visar hur vikingarna levde ska sättas upp senare under sommaren.
- Det är väldigt ovanligt att ett område är så orört. Man kan verkligen få en bild av hur det såg ut för 1 000 år sedan, säger Susanne Ljung Adriansson och tar oss med upp på en höjd där ruinen från boningshuset ligger.

Arkeologerna som undersökt området tror att huset är byggt på 900-talet. Tack vare utgrävningar som gjorts på 1980-talet vet man även en hel del om de som bodde på platsen. Analyser av gammalt köksavfall visar att de odlade korn, hade får, getter, kor, höns och några grisar. Eftersom det bara var omkring hundra meter till öppet hav är det också troligt att fiske och jakt på säl och sjöfågel spelade en viktig roll.
Stigen fortsätter förbi en runsten som troligen är rest i slutet av 900-talet till minne av en man vid namn Djurger.
- Eftersom det inte är några kors eller andra kristna symboler är den från förkristen tid, säger Susanne Ljung Adriansson.
Intill runstenen finns ett gravfält med 33 gravar. En del är formade till skepp.
- Kanske har de som ligger där deltagit i vikingafärder, säger Susanne Ljung Adriansson.

I slutet på vikingatiden övergavs gården och en ny gård byggdes några hundra meter in i skogen. Där finns rester efter en brunn, ett kokhus och ett hus där maten torkades. Det är här, i resterna av det medeltida Lingnåre, som arkeologerna ska börja gräva nästa sommar.
Namnet Lingnåre betyder Ljungsundet på fornsvenska. I dag är Lingnåre kulturreservat - Uppsala läns allra första. Marken förvaltas av länsstyrelsen. Tillsammans med Upplandsstiftelsen har länsstyrelsen satsat på att göra i ordning området. Får har satts ut på bete för att öppna upp de gamla markerna.

Ladan som byggts i år ska fungera som turistinformation, och väntas vara färdiginredd till nästa sommar. De kommande åren finns även planer på att markera ut fler stigar. Bland annat en till den medeltida bosättningen och en slinga genom den gamla slåtterängen.
- Tanken är att öppna upp området som det såg ut på vikingatiden och göra platsen mer tillgänglig för besökare, säger biologen Staffan Söderlund som arbetat med restaureringen av Lingnåre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om