BÀrtart, strömmingsburgare och HÄllnÀsmunkar var nÄgra av de godsaker som besökare kunde smaka pÄ i Gudinge under lördagen. I ett bÄthus visades Gudingefilmen, och pÄ samma plats kunde man hoppa pÄ bÄten Linda för en tur med à ke à rman.
Kerstin Eriksson som kommit pÄ besök frÄn Julita i Södermanland njöt av fÀrden.
â Det var en jĂ€tteskön och lugn tur, pricken över i var nĂ€r bĂ„ten saktade ner och vi fick dricka kaffe och Ă€ta en god kaka.
Tillsammans med sin farmor, pappa och andra familjemedlemmar framkallade Emilia Martinelle Anderman bÄde fÀrger och dofter i Gudinge. Vant doppade hon garn i hett vatten som fÀrgats av olika vÀxter.
ââJag tycker att vassen blev finast för jag gillar grönt, sĂ€ger hon.
Förutom vassen fÀrgades garner Àven med bland annat björk, brunskÀra och krissla frÄn trakten.
â VĂ€xterna pĂ„ HĂ„llnĂ€shalvön Ă€r mycket fĂ€rgrikare Ă€n i exempelvis Uppsala dĂ€r jag bor, det beror pĂ„ luften, vattnet och lĂ€get, sĂ€ger Gunilla Anderman.
Hon följer recept frÄn 1700-talet nÀr hon fÀrgar garn, men resultatet blir inte alltid som vÀntat och recepten har hon moderniserat.
Kjell à rman, som arrenderar Gudinge strandÀng dÀr mÄnga av blommorna plockats, berÀttade att den biologiska mÄngfalden vid Gudinge strandÀng Àr pÄ vÀg att ÄterstÀllas dÄ kor sedan nÄgra Är tillbaka Äterigen betar pÄ Àngen efter ett lÀngre uppehÄll.
PÄ tur i HÄllnÀs pÄgÄr Àven i dag, söndag.