Lokala vÀxter lyste starkast

Emilia Martinelle Anderman och Clara Anderman fÀrgade garn under PÄ tur i HÄllnÀs-dagen, som genomfördes för tionde Äret i rad.

Emilia Martinelle Anderman och Clara Anderman fÀrgar garn.

Emilia Martinelle Anderman och Clara Anderman fÀrgar garn.

Foto: Astrid Iselidh

Tierp2012-08-12 07:29

BĂ€rtart, strömmingsburgare och HĂ„llnĂ€smunkar var nĂ„gra av de godsaker som besökare kunde smaka pĂ„ i Gudinge under lördagen. I ett bĂ„thus visades Gudingefilmen, och pĂ„ samma plats kunde man hoppa pĂ„ bĂ„ten Linda för en tur med Åke Årman.

Kerstin Eriksson som kommit pÄ besök frÄn Julita i Södermanland njöt av fÀrden.
– Det var en jĂ€tteskön och lugn tur, pricken över i var nĂ€r bĂ„ten saktade ner och vi fick dricka kaffe och Ă€ta en god kaka.

Tillsammans med sin farmor, pappa och andra familjemedlemmar framkallade Emilia Martinelle Anderman bÄde fÀrger och dofter i Gudinge. Vant doppade hon garn i hett vatten som fÀrgats av olika vÀxter.
– Jag tycker att vassen blev finast för jag gillar grönt, sĂ€ger hon.

Förutom vassen fÀrgades garner Àven med bland annat björk, brunskÀra och krissla frÄn trakten.
– VĂ€xterna pĂ„ HĂ„llnĂ€shalvön Ă€r mycket fĂ€rgrikare Ă€n i exempelvis Uppsala dĂ€r jag bor, det beror pĂ„ luften, vattnet och lĂ€get, sĂ€ger Gunilla Anderman.
Hon följer recept frÄn 1700-talet nÀr hon fÀrgar garn, men resultatet blir inte alltid som vÀntat och recepten har hon moderniserat.

Kjell Årman, som arrenderar Gudinge strandĂ€ng dĂ€r mĂ„nga av blommorna plockats, berĂ€ttade att den biologiska mĂ„ngfalden vid Gudinge strandĂ€ng Ă€r pĂ„ vĂ€g att Ă„terstĂ€llas dĂ„ kor sedan nĂ„gra Ă„r tillbaka Ă„terigen betar pĂ„ Ă€ngen efter ett lĂ€ngre uppehĂ„ll.

PÄ tur i HÄllnÀs pÄgÄr Àven i dag, söndag.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om