Kort efter valet 2022 ersatte Simon Brännström (SD) den ordinarie ledamoten Bengt Lindström (SD) i fullmäktige. Men nu väljer Simon Brännström att hoppa av Sverigedemokraterna. Detta efter en konflikt inom egna partiet.
– I samband med kommunfullmäktiges möte i juni berättade gruppledaren Joakim Larsson att SD:s grupp ville att jag skulle lämna mina uppdrag i fullmäktige och valnämnden. Då gick jag bara därifrån och valde senare att lämna själva partiet, säger Simon Brännström.
Han vet själv inte riktigt varför man ville ha bort honom och upplever att informationen om detta har varit dålig. Men han tror att det framför allt handlar om två händelser. I våras riktade kommunens revisorer stark kritik mot kommunstyrelsen som bland annat ansågs vara för oengagerade och okunniga. Dessutom bröt flera ledamöter mot kommunallagen när de inte svarade på revisorernas enkät.
– I vårt interna SD-gruppmöte föreslog jag att vi inte borde ge kommunstyrelsen ansvarsfrihet. Det kanske kan uppfattas som en för hård åtgärd, men revisorernas kritik var skarp och flera styrelseledamöter bröt faktiskt mot lagen.
Han fick däremot inte gehör för sina åsikter utan resten av lokala SD-gruppen röstade ned hans förslag. Den andra händelsen ska enligt Simon Brännström ha inträffat i samband med EU-valet i somras då han var valförrättare på Kulturhuset Möbeln. På valdagen hade han kritiska synpunkter på andra valförrättares arbete och framförde även detta till vederbörande.
– Då ringde gruppledaren Joakim Larsson till mig på kvällen och skällde ut mig, säger Simon Brännström.
– Det är jättetråkigt att det har blivit så här och att jag lämnar partiet. Jag vill att de förklarar bättre vad jag har gjort för fel. Partiet vill bara tysta ned det här, för det anses skadligt för SD.
Enligt Joakim Larsson valde Simon Brännström själv att lämna paritet på grund av privata skäl.
– Visserligen bad SD:s grupp att han skulle avgå som fullmäktigeledamot men då valde han att lämna partiet, säger Joakim Larsson.
– Nu senast dök inte Simon upp på kommunfullmäktige och händer det igen kan vi kalla in en egen ersättare för honom.
Men Simon Brännström tänker fullfölja sina uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige och ersättare i valnämnden. Han blir därmed politisk vilde. Men om han inte närvarar på fullmäktiges sammanträden kan alltså SD kalla in en ersättare från egna partiet.
– På senaste sammanträdet var jag sjuk, men jag kommer att gå på de kommande. Jag har fortfarande kvar min konservativa ideologi och kommer nog ändå att rösta som SD gör i de flesta frågor, säger Simon Brännström.
Joakim Larsson anser att det som inträffat är "olyckligt, men ingen katastrof för partiet".
Hur ser du på ditt egna ansvar som gruppledare för SD i Tierp?
– Det är i min mening ett personligt misslyckande. Jag har inte lyckats att hålla ihop gruppen, men jag tror i det här fallet inte att det gick att göra på annat vis.
SD är överrepresenterat när det gäller politiska vildar och tomma stolar i landets folkvalda samlingar. Anledningen till detta är enligt Joakim Larsson att partiet är ungt och att många ledamöter är oerfarna.
– Det är många som inte engagerat sig så mycket politiskt organisatoriskt tidigare och som kanske känner att det här uppdraget inte blev som de trodde. Då kanske det bästa är att lämna sin plats eller uppdrag.