Lövstadrama om kunglig kärleksaffär

Med ett kammarspel om en lika kunglig som olycklig kärleksaffär ger Lövstabruk extra färg åt några av sommarens guidningar.

Intellektuell. I hörnkabinettet berättar mademoiselle Charlotte om sitt intresse för kultur i kontrast till en tråkig äkta man.

Intellektuell. I hörnkabinettet berättar mademoiselle Charlotte om sitt intresse för kultur i kontrast till en tråkig äkta man.

Foto: Anders Badner

Tierp2014-07-16 16:00

I dramats centrum står baron Charles de Geers näst äldsta dotter Charlotte och dåvarande kronprins Gustaf, sedermera kung Gustaf III. Det utspelar sig en dag år 1768, då alla i herrgården är på tå inför kronprinsens besök. Extra uppspelt denna spännande dag är Charlotte de Geer, olyckligt gift och med hopp om att kunna behålla kronprinsens kärlek.

Den unga mademoiselle de Geer spelas av Julia Kjettselberg, som även är skådespelets skapare. Hon är född och uppvuxen i Fagerviken, är utbildad Lövstaguide, har gått estetiskt gymnasium med teaterinriktning och har fortsatt utbilda sig för teater och film. I höst väntar Calle Flygares Teaterskola och hon nappade direkt på en förfrågan om att krydda guidningarna.

– Vi spelar familjen de Geer, som visar gästerna runt i väntan på kronprinsen. Själv spelar jag Charlotta, då hon var i 20-åråldern och gift med Anders du Rietz.

Julia Kjettselberg berättar om en levnadsglad mademoiselle med många intressen, men olyckligt gift med en betydligt äldre och känslokall friherre. I en scen i det tjusiga hörnkabinettet lägger Charlotta ut texten om hur hon till skillnad från sin tråkiga man – och många andra unga fröknar i hennes ställning – var intresserad av både vetenskap och kultur. Därför lockade också kärleksrelationen med kronprinsen.

– Det var en häftig romans, men den höll bara några månader. Det finns många brev mellan dem bevarade och affären var av betydelse för prinsen.

Att uppvaktningen uppmuntrades av hennes far baron Charles de Geer är också klart.

– Det ansågs som ett bra parti, bra för bruket med direktkontakt med hovet.

Men den unga friherrinnans rastlöshet, i kombination med att det för en ung kvinna i dåtidens Sverige var närmast omöjligt att bryta upp från ett äktenskap, gjorde att kärleksaffären tog slut.

– Hennes vilda ungdom fortsatte med ett ganska sorgligt liv, summerar Julia Kjettselberg.

Vid sin sida i spelet har hon engagerat skådespelarvänner, släktingar och amatörer med koppling till bruksmiljön. Pappa baronen spelas av Lars-Owe Ivarsson. Cornelia Ivarsson briljerar med tysk accent som mamma Catharina Charlotta Ribbing. Farmor Gun-Britt Kjettselberg, kusinen TildaKjettselberg och svägerskan Evelina Ohlsson samt Rose-Marie Strand spelar pigor. Som kronprins alternerar Benjamin Bichsel och Stellan Sjöberg.

Dramavisningarna äger rum 18-20 och 25-27 juli samt den 10 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om