Mer teknik väntar äldreboenden

Bland det första som politikerna i Tierp måste ta itu med under 2015 är frågan om framtidens boende för äldre.

Pia Wårdsäter (S), kommunpolitiker i Tierp.

Pia Wårdsäter (S), kommunpolitiker i Tierp.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Tierp2014-11-17 10:00

Efter år 2020 kommer antalet 80-åringar och äldre att öka kraftigt i Tierps kommun. År 2025 kommer de att vara 500 fler än i dag. En del av dem kommer att behöva ett biståndsbeslut för någon form av vård- och omsorgsboende i kommunal regi.

– Det väntar en explosionsartad demografsik förändring. Det blir successivt nödvändigt att föra in mer teknik i omvårdnaden, till exempler kameror i bostäderna som underlättar nattillsynen och minskar resandet för personalen. Kameror är bra om någon har ramlat. De ska bara kunna sättas på under korta stunder och de kräver förstås den boendes medgivande, säger Pia Wårdsäter, ordförande i Utskottet vård- och omsorg.

Under 2015 tillsattes äldreboendeutredningen i Tierp. Den går snart i mål. Utredningen tillsattes i våras och ska ligga till grund för en bostadsplanering för äldre vårdbehövande kommuninvånare in på 2020-talet.

– Det är två delar i det här, dels bostadsförsörjningen, dels frågan om vilka tekniska hjälpmedel som behövs för att både öka tryggheten och underlätta för personalen, säger Pia Wårdsäter (S),

Begreppet ”äldreboende” täcker flera olika boendeformer för äldre personer, Det finns äldreboenden som är vårdboenden och äldreboenden som inte är det. Särskilt boende, vårdboende, omsorgsboende, serviceboende, trygghetsboende och seniorboende är några av de termer som är i omlopp.

Kommunen har ett myndighetsansvar endast för dem som behöver ett vård- och omsorgsboende, som är ett särskilt boende. Det krävs biståndsbeslut för sådant.

– I dag har kommunen omkring 200 platser i vårdboenden utspridda i Tierp, Karlholm, Söderfors och Örbyhus. Det går inte att säga i dag hur många fler platser som måste byggas till 2025 eller var, säger Pia Wårdsäter (S).

Andra boendeformer, till exempel trygghetsboende för äldre, är inte ett kommunalt ansvar. Sådana boenden måste tillkomma på bostadsmarknaden på grund av en efterfrågan. Politikerna kan i bästa fall stimulera bostadsbolagen att bygga trygghetsboenden.

Den 8 december träffas en referensgrupp med äldre personer i kommunhuset för att dryfta ett förslag till handlingsplan. Planen ska vara klar i januari och klubbas i kommunfullmäktige under våren. Hemtjänstens budget kommer att påverkas väsentligt. Politikerna ska även ta ställning till en även en plan för boenden för personer med funktionsnedsättning. Det enda som ledningen hittills har sagt om detta är att tio nya servicelägenheter ska byggas i Karlholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om