Moskén en social knytpunkt

Under ramadan bryter man fastan tillsammans varje kväll. Kvällsmåltiden Iftar är central under fastemånaden ramadan. I år kan muslimer i Tierp samlas till bön och mat i en egen moské längs Södra Esplanaden i köpingen under ledning av en lokal imam.

Tierps muslimer har fått en moské i en källarlokal centralt i köpingen. Under fastemånaden Ramadan är den en given samlingspunkt för kvällsmåltiden Iftar.  *** Local Caption *** IFTAR. Under fastemånaden Ramadan är moskén en given mötesplats för kvällsmåltiden Iftar, då männen dukar upp, äter och ber tillsammans.

Tierps muslimer har fått en moské i en källarlokal centralt i köpingen. Under fastemånaden Ramadan är den en given samlingspunkt för kvällsmåltiden Iftar. *** Local Caption *** IFTAR. Under fastemånaden Ramadan är moskén en given mötesplats för kvällsmåltiden Iftar, då männen dukar upp, äter och ber tillsammans.

Foto: Anders Badner

Tierp2010-08-24 10:10

På slaget solnedgång varje kväll öppnas dörrarna till källarlokalen och männen strömmar in. I den muslimska helgedomen ska kvinnor och män be åtskilda. I den lilla källarmoskén i Tierp finns inte plats för ett ett avskilt utrymme för kvinnor och de kan därför inte vara med när iftarmåltiden förlagts till moskén.

Moskén i Tierp kunde tas i bruk i samband med ramadan förra året och tack vare samarbete mellan lokala muslimer, kommunen och Tierpsbyggen.
– Tidigare var vi inte så många, men nu är vi sammanlagt cirka 150 personer, så behovet av en mötesplats och moské växte. säger Det Ali Sharif Abdelgadir, imam i Tierps moské och ledare för dagliga bönestunder.

Han är bosatt i Tierp sedan några år tillbaka men har en bakgrund som affärsjurist i sitt hemland Somalia. Från samma land kommer många i den muslimska gruppen som nu fått en given samlingspunkt. Ali Sharif Abdelgadir betonar moskéns betydelse som plats inte bara för bön utan även för möten, utbildning och socialt umgänge.
– Många behöver hjälp med praktiska saker i den svenska vardagen. Den utbildning vi ger handlar om att respektera äldre, grannar, att följa regler och visa respekt för varandra, för allt levande, både människor och djur, säger han.

Han vill särskilt vända sig till unga människor, inte minst många ensamma unga män som kommer med smärtsamma erfarenheter.
– De har mycket att lära, eftersom de kommer från krigsmiljöer där normala regler är upplösta. Vi kan försöka lära dem att bära sig åt som mänskliga varelser igen.

Som imam är han vald som den med bäst kunskap i Koranen och islam. Hur en imam bör vara formulerar Ali Sharif Abdelgadir så här:
– Man måste vara rättfram och veta vad man pratar om, särskilt när det gäller religiös kunskap. Imamen ska vara en person som är trovärdig, som alla litar på och som kan föra alla människor samman, inte bara muslimer. Och särskilt när imamen pratar med unga människor gäller det att vara uppdaterad om vad som händer, för att hjälpa dem att hitta vägen när i livet, utbildning och jobb.

Moskéns betydelse är så stor att källaren, med ett samlingsrum och ett bönerum redan är för liten. Det är heller inte bara männen som ska ha plats. Församlingen skulle gärna vilja ha utrymme för aktiviteter även för barn och utbildning av kvinnor, som i dag hänvisas till möten med imamen några gånger i månaden i ABF-lokalen.
– När många kommer sitter vi ända ut i hallen och trappan, säger Yussuf Adhag, kontaktperson för moskén. Själv satsar han hela sin semester på ramadan.
– Jag vill kunna ägna mig helhjärtat åt ramadan.

Till iftar en kväll i Tierp strömmar männen efter dagens fasta in i moskén. Alla har med något av sitt köks specialitet och på golvet är det snart fullt av byttor och bunkar med degknyten, kikärtsbollar, kyckling, biff, pasta med såser och en hel del sötsaker.
– Vi behöver snabb energi. Det här är rent och naturligt socker, säger Yussuf Adhag om de torkade dadlarna som ligger på en av tallrikarna.

Efter några snabba första tuggor, bryts måltiden för en kort bön. Sedan äter männen länge innan det blir dags för kvällspromenad, bönestunder och kanske mer plockmat långt in på natten.

Fastemånaden ramadan är den nionde månaden i det muslimska månåret. Ramadan räknas som den månad då profeten Muhammed fick sin kallelse. Årets ramadan inleddes 11 augusti. Fastan, som är en av islams fem grundpelare, pågår från soluppgång till solnedgång. Iftar är dygnets viktiga energipåfyllning. Den följs av bön, i moskén i Tierp ofta till klockan 01 eller 02 på natten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om