Nämndemän ogillar sammanslagning
Jobbigare resor och opersonligare stämning, men samtidigt intressantare mål och mindre risk för jäv. Det är några av synpunkterna från nämndemännen i Tierp och Enköping, ett år efter sammanslagningen av tingsrätterna.
Nu har drygt ett år gått sedan sammanslagningen. Enligt Inger Johansson, nämndeman i Tierp och tidigare ordförande för nämndemannaföreningen i Norduppland, önskar de flesta fortfarande att de lokala tingsrätterna blivit kvar. Acceptansen över den nya ordningen är dock större i Tierp, visar en enkätundersökning bland nämndemännen som föreningarna gjort.
- I Tierp verkar det mer vara lite som " nu är det som det är och det får vi leva med". Nämndemännen från Enköping är mer kritiska, säger Inger Johansson.
Hon tror att det främst beror på att det upplevs som besvärligare att resa från Enköping till Uppsala, än Tierp-Uppsala.
Sämre sammanhållning
Andra synpunkter är att sammanhållningen blivit sämre liksom kontakten med kanslipersonalen.
- Förut fikade man ofta ihop och diskuterade mer med de lagfarna. Nu har det blivit mer opersonligt, säger Inger Johansson.
Ett annat problem är att nämndemännen inte längre har samma lokalkännedom.
- Förut visste man exakt hur det såg ut på områdena som det pratades om. Nu är det svårare att tänka sig in i situationen, säger Inger Johansson.
Nämndemannaföreningarna befarade att sammanslagningen skulle leda till att färre ville bli nämndemän. Men oron verkar vara obefogad.
- Det var några från Älvkarleby och Skutskär som hoppade av på grund av resorna, men jag upplever inte något minskat intresse i stort, säger Inger Johansson.
Och sammanslagningen har även fört med sig en hel del bra saker, enligt enkätsvaren.
Förutom bekvämare stolar, drägligare temperatur i tingssalarna och kolsyrat vatten, nämns fler intressanta mål och större variation samt minskad risk för jäv.
- Och om det händer att man hamnar i en jävssituation finns det fler nämndemän att byta med nu, säger Inger Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!