Det var braxfiskar som dog i tusentals på grund av ett snabbt sjunkande vattenstånd. Ett giftutsläpp av något slag i vattnet har kunnat uteslutas.
– Den enda tänkbara källan till en miljöpåverkan var ett litet reningsverk i Vavd. Men där hade man inte haft något läckage, säger Gunnar Bring, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Tierps kommun.
Fiskaren Per-Gunnar Persson i Gudinge har en mångårig erfarenhet av fiske i Gudingefjärden. Han kunde på ett tidigt stadium presentera en förklaring som både kommunens miljöförvaltning och länsstyrelsen fiskerikonsulent kunde acceptera som plausibel. Perssons teori var att ett högtryck i vädret den 18 och 19 oktober gjorde havsvattennivån mycket låg.
– Detta var samtidigt med lågtryck och oväder på västkusten. Luftmassorna förflyttar sig. När det blir ett högt tryck på vatten, sjunker vattnet. Och tvärtom. Vid lågtryck kommer vattnet tillbaka, säger Per-Gunnar Persson.
Han kunde med egna ögon observera förändringen i Gudingefjärden.
– Jag har under alla mina år aldrig sett vattnet sjunka undan så drastiskt. Vattennivån var redan låg, och nu blev det ännu lägre på bara några timmar. Fjärdarna blev torrlagda och där i fjärdarna håller braxen till. Den går in där vid den här tiden på höstarna, berättar han.
Den naturliga förklaringen kom han fram till ganska snart, samtidigt som han höll en miljöpåverkan för osannolik.
– Om det hade varit någon miljöpåverkan i vattnet skulle även annan fisk som gädda och aborre ha dött. Men nu var det bara brax och därför kunde jag dra slutsatsen att fiskdöden berodde på att det blev torrlagt i fjärdarna. Jag har aldrig tidigare sett något liknande, säger Per-Gunnar Persson.