– Vi tror inte på att registrera och kartlägga människor, säger Socialdemokraten Viktoria Söderling som är ordförande i utskottet för arbete och omsorg.
Vidare menar Söderling att det moderata förslaget med kartläggning och att dela ut enkäter till barn där de får svara på frågor om hedersrelaterat våld i hemmiljön är tveksam.
– Hur svarar barn på frågor som rör hemförhållanden? Här hamnar vi i en svår situation i hur vi ska hantera de svar vi får och på våra mindre skolor där det kan vara svårt att garantera anonymiteten, menar Viktoria Söderling.
Bakgrunden till frågan om hedersrelaterat våld är en motion från moderaten Lars-Göran Birkehorn Karlsen. I motionen skriver han bland annat att han vill att kommunen utreder hur många medborgare i Tierps kommun som lever under hedersförtryckande former.
– Att det skulle finnas juridiska hinder för detta som Viktoria Söderling antyder, det tror jag inte. Uppsala och flera andra kommuner har genomfört kartläggningar på invidvidnivå i form av enkäter, säger Lars-Göran Birkehorn Karlsen.
Enligt Birkehorn Karlsen har dessa enkäter givit ett underlag som gjort att dessa kommuner kunnat arbeta mera i detalj med att motverka hedersrelaterat våld.
– Min uppgift är inte att i detalj formulera frågorna i enkäterna utan att lyfta upp frågor i samhället där vi ser problem. Självfallet ska dessa enkäter vara utformade enligt beprövade metoder, fortsätter moderatpolitikern.
Viktoria Söderling förklarar också att Socialdemokraterna i kommunens verksamhetsmål för 2018 betonat att man vill att antalet så kallade orosanmälningar - där man ser barn som far illa - ökar.
– Det är viktigt att alla medarbetare jobbar hårt med detta och tar signalerna på allvar och anmäler när de uppfattar att barn far illa på något sätt, säger Söderling.
Birkehorn Karlsen håller med om att orosanmälningarna är ett viktigt verktyg i arbetet mot hedersrelaterat våld.
– Men för att komma åt problemet räcker inte detta, då behöver vi även jobba med kartläggningar för att få veta var och hur samt vem detta drabbar, menar Birkehorn Karlsen.
I sin motion föreslog Birkehorn Karlsen även att kommunen skulle ta fram en handlingsplan för hur man ska förebygga och motverka hedersrelaterat våld och förtryck.
– Redan i augusti fick kommunchefen i uppdrag att påbörja ett sådant här arbete. Som en del i det arbetet håller tjänstemännen just nu på att kartlägga vilka kompetenser vi har och vilka vi behöver komplettera med för att kunna upptäcka hedersrelaterat problematik. Tanken är att det ska utmynna i ett utbildningspaket för medarbetarna, säger Viktoria Söderling.