Nekas stöd för autistisk dotter
I måndags fick Fritz och Karin Olsson i Tolfta besked om att de inte får något bidrag till personlig assistent åt den snart treåriga autistiska dottern Hedda.Tierps kommun hänvisar till att familjen också har sökt vårdbidrag från försäkringskassan. Beslutet strider mot en dom i regeringsrätten hävdar familjen som nu ska överklaga.
Beskedet en kalldusch
Det handlar om beteendeträning, passning utomhus och hjälp till grundläggande behov som matning och hygien.
— Det tar mycket mer tid att tvätta henne och borsta tänderna på henne än det har tagit med hennes äldre syskon. Vi måste till exempel vara två när hon ska bada, säger Fritz Olsson.
När familjen fick avslagsbeskedet kom det som en kalldusch.
— Tanken var att jag skulle vara assistent själv och få bidrag för att få det att fungera. Nu kommer hon givetvis att få den här hjälpen ändå. Man överger ju inte sitt barn. Men det innebär att vi måste trolla för att få det att gå ihop, säger Karin Olsson.
Strider mot dom
Kommunen motiverar sitt beslut med att alla barn i Hedda Olssons ålder har behov av hjälp och att det därför finns ett stort föräldraansvar. Att hon kräver mer tid än andra barn anser man kommer att kompenseras av ett eventuellt vårdbidrag och andra insatser enligt lss. Det kan handla om plats på korttidsboende och om avlösare.
Juristen Fredric Käll, som har anlitats av familjen Olsson för att företräda dottern, menar att det helt strider mot en dom i regeringsrätten som säger att ett vårdbidrag inte ska påverka bedömningen av rätt till stöd enligt lss.
— Och det måste tillämpas hela vägen ner till kommunnivå, säger Fredric Käll som nu överklagar beslutet till länsrätten. Han kommer också att anmäla kommunens handläggning till såväl länsstyrelse som JO.
"Tolkningsutrymme"
Chefen för biståndsenheten, Anna Näsström, hänvisar till sin yrkesetik och vill inte kommentera ärendet, trots att hon har familjens tillåtelse.
Högste ansvarige politiker är vård- och omsorgsnämndens ordförande Börje Wennberg (s).
— Jag har fått uppfattningen att tjänstemännen har följt lagstiftning och riktlinjer för hur man hanterar sådant här. Det finns alltid ett tolkningsutrymme, men jag har inte själv tittat i detalj på ärendet, säger han.
Börje Wennberg tror inte att kommunen kommer att få någon bakläxa från länsrätten, men om så skulle bli fallet kommer politikerna att granska ärendet noggrannare.
Samtidigt misstänker familjen Olsson att fler har fått felaktiga beslut fattade till sin nackdel.
— Man känner sig väldigt liten. Inte nog med sorgen att få ett handikappat barn. Dessutom måste man kriga mot kommunen och andra myndigheter, säger Fritz Olsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!