— Men med den nya pannan kommer vi att minska den delen eftersom det också ska eldas med flis. Vi kommer att behöva använda fossila bränslen också, men det blir max fem procent, säger Stig Eriksson, verkställande direktör i det kommunala bolaget Tierps Fjärrvärme AB.
Fler kunder
Med den nya pannan, som kommer att vara färdigbyggd i slutet av sommaren, kommer också fjärrvärmenätets kapacitet att öka och fler kunder att kunna ansluta sig till fjärrvärmen.
- Det finns ett stort intresse för det. Det är många som hör av sig och frågar. Naturligtvis har det med den allmänna prishöjningen att göra. Olja och el är dyrt, säger Stig Eriksson.
Hur mycket kapaciteten kommer att öka är dock svårt att säga.
— Det är inte bara pannan det hänger på utan även hur kulvertnätet är utbyggt, konstaterar Stig Eriksson.
21 miljoner kronor
Sedan ett antal år tillbaka ägs Tierps Fjärrvärme AB helt och hållet av Tierps kommun och tidigare i veckan beslutade kommunfullmäktige att kommunen ska gå i borgen för de 21 miljoner kronor som utbyggnaden beräknas kosta.
— Det innebär att Tierps Fjärrvärme kan låna pengar på samma villkor som kommunen och därmed få en lägre ränta och bättre finansiering, säger kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (s).
— Det här är ju både en miljöfråga där fast bränsle ersätter gasol och en möjlighet att öka kapaciteten, konstaterar han.
M-reservation
Fullmäktige var dock inte enigt, då moderaten Björn Norén reserverade sig mot beslutet.
— Jag har inget emot planerna i sig. Men för det första tycker jag att kommunen ska vara restriktiv med att gå i borgen och för det andra gynnar det här bara vissa kommuninvånare. Det ger en möjlighet till lägre energikostnad för dem som bor i tätorterna, men inte för dem som bor utanför fjärrvärmenäten, säger han.
Läs mer i UNT