I utställningen om Eric Sahlström hade utställarna lagt in en höslovsaktivitet för lediga ungdomar. På borden i biblioteks utställningshall hade den erfarne nyckelharpsbyggaren Esbjörn Hogmark lagt ut halvfärdiga stycken av blivande nyckelharpor för att illustrera instrumentets uppbyggnad.
En intresserad besökare var 15-åriga Emilie Johansson från Söderfors. Hon har tidigare lärt sig att spela fiol och nyckelharpa i den kommunala musikskolan och nu håller hon på med gitarr och piano. En gång fick hon en förfrågan om att spela nyckelharpa i Brukskapellet från Söderfors.
– Jag tackade nej, för jag kände mig inte tillräckligt säker. Men jag övar på en nyckelharpa hemma och vill gärna vara med när jag blir säkrare. Jag gillar det vackra ljudet, det är mycket känsla i en nyckeharpa, mer bastoner än i en fiol, sade hon.
Esbjörn Hogmark har byggt över hundra nyckelharpor. Han har fyra års väntetid på beställningar från USA och Japan och han står bakom en distansutbildning i konsten att bygga en nyckelharpa. Han såg gärna att unga Emilie gick en byggarkurs, men hon var lite tveksam.
– Kanske det. Min pappas farfar byggde en nyckeharpa, sade hon.
Esbjörn Hogmark visade upp ett stycke halvfärdig nyckelharpa och berättade.
– Det här är sarger, hals och bakkloss. Materialet är granträ, ofta tysk alpgran, men svensk gran går också bra, sade han och visade hur man böjer ett plant trästycke så att det blir ett välvt lock till en nyckelharpa.