Länsstyrelsebeslutet gäller cirka 150 kvadratmeter som ligger inom byggnadsminnet. Som resultat av ett möte mellan länsstyrelsen, kommunen och andra inblandade parter gjordes i stället en ansökan om att få asfaltera denna mindre yta och belägga den med bundet – "fastlimmat" grus. Men även det har länsstyrelsen nu sagt nej till och anger stenmjöl eller grus som enda möjliga ytmaterial.
– Det minskar tillgängligheten till byggnaden, säger projektledare Leif Bäckström.
Den avvikande markbeläggningen innebär att projektets mål att skapa en enhetlig torgmiljö inte nås. Tänkta café- eller andra besöksverksamheter i kvarnen får en grusplan och inte stenläggning som entré.
– Länsstyrelsens beslut saknar logisk konsekvens, säger Leif Bäckström. Han tycker att det rimmar illa med vad alla, inklusive länsstyrelsen, vill uppnå – en värdefull omvandling och utveckling av orten.
Att beskedet kommer i elfte timmen och efter vad projektägarna ser som långt dröjsmål uppfattas också som olyckligt.
– Beslutet stjälper inte men försvårar projektet, säger han. Nu räknar han ändå med att det förvandlade Kvarntorget kan stå klart till siste december. Till stor del tack vare massiva ideella arbetsinsatser från ortsbor.
– Annars hade vi inte kunnat genomföra detta, säger Leif Bäckström.
För framtiden hoppas han och övriga engagerade i projekt Vändpunkten att det ska gå att hitta bra och tidseffektiva samarbetsformer, även med länsstyrelsen. Allt för att på bästa sätt främja Karlholms ambitioner att utvecklas i stället för att avvecklas.
– Vi erkänner att vi var sent ute själva, säger Leif Bäckström och syftar bland annat på ansökan om Leaderbidrag som gjordes i all hast och sista stund och som nu finansierar en stor del av projektet med att snygga till dammen och förvandla kvarnmiljön.
Louise Törnvall, antikvarie och länsstyrelsens handläggare av byggnadsvårdsfrågor, försvarar beslutet. Hon hänvisar bland annat till att länsstyrelsen redan 2002 vid en tidigare förändringsförfrågan sa nej till smågatsten, men sa ja till stenmjöl eller grus. Hon ser inte att det skulle finnas sådana särskilda skäl som krävs för att tillåta en ändring i byggnadsminnet, för att frångå det kravet. Hon tycker heller inte att projektets materialval är optimalt:
– Länsstyrelsen har inte lagt sig i hur man gör utanför byggnadsminnets område, men smågatsten i en liten bruksort som Karlholm är ett väldigt ohistoriskt material. Det är sådant man ser i städer.