Omlastningscentral gynnar småleverantörer

En utredning har påbörjats om omlastningscentral för mat och som ska gynna mindre och lokala leverantörer.

Gynnar lokalt. En regional omlastningscentral gynnar lokala matleverantörer, sa Bengt-Olov Eriksson (S), Tierp.

Gynnar lokalt. En regional omlastningscentral gynnar lokala matleverantörer, sa Bengt-Olov Eriksson (S), Tierp.

Foto: Anders Badner

Tierp2015-06-09 20:43

Centralen är tänkt att bli gemensam för kommunerna Tierp, Östhammar och möjligen även Heby.

– Den kan bli verklighet i bästa fall 2017, senast 2018. Det hoppades kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S) vid tisdagskvällens sammanträde med kommunfullmäktige.

Planerna på en omlastningscentral, i första hand för livsmedel men möjligen användbar även för andra gemensamt upphandlade förbrukningsvaror, framkom när han besvarade en interpellation från Sara Sjödal (C). Den gällde vad kommunen gör för att stödja svensk och lokal livsmedelsproduktion och med upphandlingskrav som motsvarar svensk djurskyddslagstiftning.

– Det ger möjlighet till andra typer av upphandlingar än i dag, sa Bengt-Olov Eriksson.

Att öka möjligheten för mindre leverantörer – som kanske bara kan erbjuda delvolymer av det kommunerna vill köpa, eller bara vissa delar av året – beskrev han som en stor fördel med en lokal omlastningscentral. En annan ser han i säkrare trafikmiljö vid skolorna.

– Vi räknar med att kunna minska antalet leveranser ut till skolorna under skoltid.

Vad gäller kommunens livsmedelsupphandling i förhållande till djurskyddskrav och svensk livsmedelslagstiftning sa han att vad som inköps och vad marknaden kan erbjuda är ständigt föremål för inventering och undersökning.

– Och vissa avtal kommer inte att förlängas, garanterade han och lovade vara mer utförlig i ett kommande svar på en motion från Sara Sjödal (C) och Åsa Sikberg (M) om att ställa tuffare krav på matupphandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om