Oseriös insamling har återkommit

Klädinsamlingen under namnet En hjälpande hand är åter på gång och har genom flygblad aviserat insamling från hushåll bland annat i Norduppland. Vem som står bakom är oklart.

Tierp 28 oktober 2013: Klädinsamlingen En hjälpande hand är åter aktuell med uppsamling i bland annat Uppland, men det är oklart vem som står bakom och hur mycket som egentligen går till hjälparbete.

Tierp 28 oktober 2013: Klädinsamlingen En hjälpande hand är åter aktuell med uppsamling i bland annat Uppland, men det är oklart vem som står bakom och hur mycket som egentligen går till hjälparbete.

Foto: Anders Badner

Tierp2013-10-29 12:01

Insamlingen av överblivna kläder, skor, leksaker och annat för hem och hushåll sägs ske till förmån för behövande i Baltikum, men En hjälpande hand har tidigare uppmärksammats för att åka snålskjuts på etablerade insamlings- och biståndsorganisationer. Från en sådan med bas i Hudiksvall, lånade En hjälpande hand en logotyp utan att ha någon överenskommelse om samverkan. Tidigare påståenden om samarbete med Röda Korset och med lokala hjälporganisationer i de baltiska länderna har inte heller varit sanna.

För Hudiksvallsbaserade Hjälp till liv international svarar dess ordförande Allan Widarsson om logotypstölden:
– Polisen avskrev ärendet för vår del.
Men han bidrar med fler tvivelsmål kring vårens insamlingsrunda:
– De åkte runt i en lastbil som var falskregistrerad. Skylten hörde till ett släp.

Nyligen har hushåll på olika orter i Uppland fått flygblad med information om kommande insamling, exempelvis med upphämtning i Tierp senare den här veckan.
Vad som händer med de insamlade prylarna är oklart.

Flygbladets avsändar- och kontaktinformation är bristfällig. Det angivna organisationsnumret har endast nio siffror, korrekta svenska har alltid tio siffror. Därutöver finns en hotmailadress samt ett mobilnummer.

Numret går inte att spåra och ingen svarar vid en första påringning. Efter en kort stund ringer en person tillbaka och förklarar verksamheten på knagglig svenska. Personen hänvisar till Litauen, att organisationsnumret är litauiskt, men att man saknar svensk adress. UNT:s begäran om att få namnet på den litauiska organisationen och dess webbadress via sms besvaras endast med att den hemsidan bara är på litauiska, ett språk som det antas att UNT inte kan förstå. Därefter besvaras inga fler sms.
– De vill inte berätta, är Allan Widarssons kommentar.

Hans uppfattning är att det som samlas in säljs i second hand-butiker i Litauen och därmed utgör det visserligen en hjälpinsats.
– Man hjälper ju alltid någon som kan köpa ett par skor billigare, säger han.
Men han tror ändå att huvudsyftet är affärsverksamhet för att tjäna pengar. En seriös hjälporganisation använder även överskottet från sådan försäljning till hjälparbete, något som han ifrågasätter om det sker i fallet En hjälpande hand.

Frivilligorganisationernas insamlingsråd har formulerat några råd till den som vill försäkra sig om att bidrag verkligen går till välgörenhet. Dit hör att en organisation bör ha en hemsida och dess information ska verka trovärdig och korrekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om