Pendlarcentrum vision för köpingen

De fyra allianspartierna i opposition i Tierp vill i sitt alternativa budgetförslag anslå ytterligare pengar till förbättrade miljöer i kommunernas centralorter. Ett pendlarcentrum är en del i deras vision.

Tierp 1 november 2013: Allianspartierna i opposition i Tierp väcker åter liv i visionen om att utveckla ett pendlarcentrum, med bättre service till pendlare och väntande resenärer vid stationen i Tierp.

Tierp 1 november 2013: Allianspartierna i opposition i Tierp väcker åter liv i visionen om att utveckla ett pendlarcentrum, med bättre service till pendlare och väntande resenärer vid stationen i Tierp.

Foto: Anders Badner

Tierp2013-11-04 14:07

Allianspartiernas förslag innehåller bland annat en annan fördelning av anslag i kommunens investeringsbudget. Fyrklövern vill se ytterligare fem miljoner kronor under 2014 och två miljoner under 2015 till centrummiljöerna.

Oppositionskommunalrådet Catarina Deremar (C) utvecklar allianspartiernas vision:
– Det handlar om att få attraktiva utomhusmiljöer. Jag är övertygad om att hur miljön ser ut som man vistas i spelar roll för trivsel, trygghet och för att locka till etableringar.

Fyrklövern har inga konkreta förslag till åtgärder.
– Vi har inte sagt att det ska vara det ena eller andra, säger hon, men nämner som exempel en skrivelse med förslag från medborgarna om ett utegym vid Gammelgården. Annat kan vara att upplåta mark för kolonilotter.

För att fånga upp idéer är hennes förslag att ordna medborgardialoger i kommundelarna. När det gäller pendlarcentrum ser hon det som naturligt att lyssna med Pendlarföreningen i Tierp, för inte heller på den punkten har allianspartierna färdiga förslag.
– Vi har sett ett problem som vi vill åtgärda. Det kan även gälla andra platser med tågstopp i kommunen, men när vi pratar pendlarcentrum så gäller det köpingen som är den stora knutpunkten med byten mellan tåg och buss, säger Catarina Deremar.

Det hon tänker sig är en plats att kunna kliva in och vänta, men hur det ska lösas och på vems ansvar är inte klart.
– Kommunen ska definitivt trycka på och undersöka, säger hon.

Stationshuset ser Catarina Deremar som en möjlig del i en framtida lösning, oavsett om kommunen säljer eller behåller fastigheten. Med rätt köpare eller rätt hyresgäster ser hon öppningar för samtal och avtal om att använda utrymmen i stationshuset till nytta för allmänheten och i synnerhet för resenärer.
Anders Hedberg, som företräder Pendlarföreningen i Tierp, välkomnar att oppositionen väcker frågan och hoppas att det även kan få kommunledningen att göra mer för pendlarna.

Toalettbristen och dåliga väderskydd ser han som allra viktigast att åtgärda.
– Att det inte finns någon toalett är väldigt dåligt. En toalettlösning har det pratats om i flera år, både för väntande och när tågen blir försenade. Turister och besökare ska väl också ha möjlighet att gå på toaletten, säger han.

De få och små väderskydden på perrongerna och som vid dåligt väder innebär stor trängsel i uppgången till spår 3 och 4 ser han också som ett akut problem. Vidare efterlyser han hänvisning till service som bankomat, fika eller en varmkorv.
– Sådant får vi ofta svara på, säger Anders Hedberg med erfarenhet från många års pendling till Stockholm.

FAKTA

Hösten 2012 revs det parti som utgjort yttervägg till en liten väntsal på stationshusets spårsida. Utrymmet hade drabbats av återkommande skadegörelse och brandtillbud och varit värmestuga inte bara åt resenärer. Under 2012–2013 gjorde Tierps kommun ett par försök att sälja det 140-åriga stationshuset, som delvis är tomt men också har ett antal hyresgäster. Två större och två mindre vindskydd samt några oskyddade sittplatser är det enda som väntande resenärer erbjuds.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om