Idén föddes av Martin Linderstad, dagens guide, aktiv i arrangerande Naturskyddsföreningen och pappa till tre av de vetgiriga, Joel, Ellen och Axel.
– När jag var med i styrelsen efterfrågade jag barnaktiviteter. Det blir mycket blommor och exkursioner. Det är inte alltid så kul för barn, säger han.
Att väcka frågan innebar att han också fick uppdraget att ordna en upptäckardag med särskild inriktning på barn. Assisterad av Monica Kinsella från medarrangerande Studiefrämjandet och den lokala naturskyddsföreningens representanter Lena och Svante von Strokirch, samlade han ett halvdussin barn, som utrustade med håvar, baljor, vattenkikare, lupp, insekts- och fågelböcker gav sig ut på spaning i sjökanten och från fågeltornet.
– Känner man igen sin närnatur så värnar man om den, säger Monica Kinsella om det självklara att vidareutveckla barns kunskaper om växter och djur, naturens kretslopp och en hållbar utveckling.
Och kunskaperna växte i takt med att håvarnas innehåll tömdes i baljor och granskades i lupp. Till exempel hur yngel i förstadium till groda ser ut under lupp, att vattenspindeln är den enda svenska vattenlevande spindeln och som flyter med en luftblåsa, samt att flicksländans namn inte har något med flickor och pojkar att göra. Det kan förväntas fler krypspaningsdagar med familjeinriktning.
– Kanske på en söndag nästa gång för att locka fler, funderade Lena von Strokirch.