Planer för handikappfrågor måste bli mer konkreta
Tierps kommuns planer för handikappfrågor måste bli mer konkreta. Det konstaterar representanterna från handikapporganisationerna sedan handikapprådet begärt in planerna från kommunens nämnder.
—Men man kan ju tycka att det är lite tråkigt att det inte har hänt någonting tidigare, säger handikapprådets ordförande Torsten Lindberg (s).
Klar besvikelse
När rådet sammanträdde på onsdagen gicks de inlämnade planerna igenom. Från handikapporganisationernas representanter finns dock en klar besvikelse över att planerna är för generella.
—Det här är bara visioner och varken politiker eller tjänstemän behöver ta ansvar för att någonting blir gjort. Vi vill ha ett konkret program för vad som ska göras, säger Cecilia Waern Karlsson från Neurologiskt Handikappades Riksförbund.
Som exempel nämner hon Östhammars kommuns handikappolitiska program som bygger på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för personer med funktionshinder.
—Vi var en grupp som i flera år höll på med att ta fram ett sådant i Tierp. Men sedan beslutades att det skulle bli den här handikappolicyn i stället, och sedan dess har vi tjatat om det här, säger hon.
Bemötande viktigt
En punkt där handikapporganisationerna tycker att mycket behöver göras är bemötandet.
—Det är vanligt att funktionshinder upplevs som ett förståndshandikapp, menar Cecilia Waern Karlsson.
Handikapprådets politiska representanter, Torsten Lindberg och vice ordförande Catarina Deremar (c), har en lite annorlunda syn på de planer som har lämnats in.
—Det kan vara svårt att få med alltför konkreta saker i ett dokument, menar Torsten Lindberg.
—Och det är ju avhängigt på budgeten om vi till exempel ska utbilda personalen i attityder och bemötande, säger Catarina Deremar.
Endast rådgivande
Handikapprådet har endast en rådgivande funktion och vid onsdagens möte kom man fram till att ta upp frågorna med kommunstyrelsen. Vidare kan det bli aktuellt att en arbetsgrupp ur rådet jobbar vidare med frågan.
Bygg- och miljönämnden är den nämnd som inte har kommit in med någon handlingsplan.
—Det har hamnat mellan två stolar. Mig veterligt finns det inte någon sådan plan antagen. En rimlig förklaring kan vara att vi finns på bottenvåningen i ett handikappanpassat hus. Men det är klart att vi måste titta på det här, säger nämndordförande Göran Carlsson (s).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!