Räddningstjänsten vill få bort kontrolltimme

För dyrt och oskäligt, säger räddningstjänsten Norduppland om den timme deltidsbrandmännen har betalt för att kontrollera sin utrustning. Absolut nödvändig, menar Brandmännens Riksförbund som vill införa "pågångstimmen" i hela landet.

Charles Ågren

Charles Ågren

Foto:

Tierp2009-02-18 17:26
-Det kan bli ett prejudikat för hela Sverige. Då kanske vi pratar 10 000 man som måste kolla sin utrustning som kanske inte gör det i dag och det är väl jättebra, säger Owe Fröjd, ombudsman på Brandmännens Riksförbund, BRF.

Den så kallade pågångstimmen innebär att deltidsbrandmännen får betalt för att under en timme kontrollera sin utrustning innan de går på sin beredskapsjour. Avtalet gäller endast för de anställda i centrala Tierp och inte för deras deltidskollegor i räddningstjänsten Norduppland. Nu vill deras arbetsgivare dra in den timmen.
- Man införde det här när Tierp hade egen räddningstjänst. När man sedan gjorde ett förbund med Östhammar så märkte man att ojdå, då måste vi betala för dem med. Så då tar man bort det i stället och det är fel väg att gå, säger Owe Fröjd.
Därför vänder sig nu BRF till Arbetsmiljöverket för att det ska tolka nuvarande lagstiftning och se om förslaget från Räddningstjänst Norduppland är förenligt med arbetsmiljölagen.

Förhoppningarna är att pågångstimmen införs hos deltidsbrandstationer över hela landet.
Charles Ågren på räddningstjänsten Norduppland förklarar att avtalet som Owe Fröjd hänvisar till hamnade mellan stolarna vid sammanslagningen av räddningstjänsten i Tierp och Östhammar.
- Så arbetsgivaren kände inte till det och därför upphörde det. Men man har fortsatt ändå.
Han menar att pågångstimmen är "oskälig" eftersom deltidsbrandmännen i centrala Tierp delar lokal med heltidsbrandmännen. De senare kontrollerar sin utrustning två gånger per dag, vid varje skiftbyte, och borde därför också kunna se efter sina kollegors utrustning, menar Charles Ågren.

Men givetvis finns det också ekonomiska skäl.
- Vi måste ständigt granska vår ekonomi och 30 000 kronor är väldigt mycket pengar för oss, säger han och fortsätter:
- Det viktiga är inte vem som kontrollerar utrustningen utan när det görs och hur det görs.
För de anställda på deltidsbrandstationerna runt om i Norduppland ser arbetssättet lite annorlunda ut. Där kontrolleras utrustningen varje måndag i samband med övningar och efter varje larm, vilket Charles Ågren tycker är tillräckligt.
- Även om den kontrolleras måndag kväll så kan man inte garantera att den är okej tisdag morgon. Hur många gånger ska den kollas?

Samma fråga kommer Arbetsmiljöverket att ställa sig sin bedömning. Inspektör Stig Andersson vill inte uttala sig i det enskilda ärendet, men menar att frågan om vem som ska kontrollera den personliga utrustningen, som arbetskläder, är en mer komplicerad fråga att svara på än vem som ska se efter arbetsredskapen.
- Det är inte säkert att en deltidsbrandman är den bästa teknikern, utan det kan finnas en expert, säger han, men menar att det gäller att se på helheten.
- Hur har motiveringen varit till att införa det här avtalet tidigare och vilken är motiveringen till att man ska ta bort det?
Den 23 januari ska BRF och Räddningstjänst Norduppland ska mötas i förhandlingar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om