Rappare på blixtvisit i Tierp

Med en personlig föreläsning i raptempo om läs- och skrivsvårigheter fångade Petter publiken i en fullsatt Aspenaula på torsdagsmorgonen.

Rapföreläsning. Petter föreläste, personligt och i rap-tempo, om sin uppväxt och skolgång med egna erfarenheter av läs- och skrivmotstånd.

Rapföreläsning. Petter föreläste, personligt och i rap-tempo, om sin uppväxt och skolgång med egna erfarenheter av läs- och skrivmotstånd.

Foto: Anders Badner

Tierp2014-10-09 11:49

De som inte riktigt hunnit vakna på slaget 9 blev från första stund översköljda av Petters ordkaskader. Med glimtar från barndom och skolgång beskrev han hur han trots stora läs- och skrivmotigheter byggt en karriär på ord från scen i sånger och böcker.

Under många skolår gick det allt annat än på räls. Han dissades av lärare för uppsatser med meningar utan punkt, eller för att ha lämnat in skrivningar med nonsenssvar.

– Jag märkte ganska snart att jag var annorlunda och jag ville gå mot strömmen, sa han i ordflödet blandat med raptexter till musik.

Efter en skolgång med risiga betyg och ett break som diskare och städare kom vändpunkten på komvux. Äldre kamrater, större egen insikt och lärare som lyckades knyta ihop historia med svenska väckte hans intresse för att skriva.

– Jag fick MVG på min första uppsats, sa Petter och visade med raska marschsteg över scenen hur stolt han var den gången.

Lika raskt under turboframträdandet plockade han exempel på hur han med lån från litterära klassiker skapat moderna texter. Som när han gett Hemingways Och solen har sin gång... fortsättningen ...som Stockholms betong, låtit unge Werther bidra med lidande i en strof och omvandlat Salingers Räddaren i nöden till En räddare i nöden.

Senare i livet har han bland mycket annat ägnat ett år på Tollare folkhögskola åt en kurs i socialpedagogiskt arbete.. Sitt slutarbetet därifrån, Skrivande som helande kraft, ser han som startpunkt för 16 rader, en ny ingång till svenska och litteraturhistoria som ventil och kommunikationsväg för ungdomar:

– Det var därför jag skrev boken.

Inför sitt framträdande välkomnades Petter av specialpedagog Sara Eriksson, som efteråt var mer än nöjd med att skolan lyckats med det där lilla extra för att väcka elevernas läs- och skrivlust.

– Petter är en förebild, inte minst för många killar och det här är ett sätt att hitta nya vägar in till språket. Det är stort att han tar sig tid med små skolor på landet, sa hon.

Och om Petter pratar om skrivandets helande kraft så vill Sara Eriksson omfatta värdet av all kultur:

– Vi måste satsa på kultur för att få ett helt samhälle.

På skolorna i Tierps kommun fortsätter arbetet, bland annat med utgångspunkt i Petters bok 16 rader, för att så många som möjligt ska hitta språkets väg som med Sara Erikssons inledningsord kan leda långt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om