Resenärer nöjda med anropsstyrd linjetrafik

Den anropsstyrda linjetrafiken, som körs med taxibilar mellan Skärplinge och Hällnäshalvön, har lett till nöjdare resenärer, minskade driftskostnader och bättre service.UNT åkte med en kvällstur mellan Skärplinge och Fagerviken.

Elisabeth Wallmon går på gymnasiet i Gävle, men har sin mamma i Fagerviken. Hon använder sig av den anropsstyrda linjetrafiken, här körd av Per-Olof Wattman, nästan varenda helg.

Elisabeth Wallmon går på gymnasiet i Gävle, men har sin mamma i Fagerviken. Hon använder sig av den anropsstyrda linjetrafiken, här körd av Per-Olof Wattman, nästan varenda helg.

Foto: Marie Ström

Tierp2008-05-24 00:01
Klockan närmar sig halv sju på torsdagskvällen. När buss 832 från Skutskär glider in vid busstorget i Skärplinge står Per-Olof Wattman, taxichaufför och delägare i Taxi Norra, och väntar med sin bil. 19-åriga Elisabeth Wallmon hoppar snabbt från buss till taxibil och så bär det av mot Hållnäs. Hon går sista året på gymnasiet i Gävle, och brukar bo i Skutskär under veckorna. Men nu ska hon hem till sin mamma i Fagerviken för att byta om inför kvällens studentskiva i Uppsala. Hon använder sig av den anropsstyrda linjetrafiken så gott som varenda helg.

- Det är jättebra. Förut gick ingen buss mellan Skärplinge och Fagerviken på helgen. Då fick jag cykla nio kilometer eller be om skjuts. Men det är jobbigt att vara beroende av att någon har tid att skjutsa en, säger Elisabeth Wallmon som dock var en aning skeptisk när Upplands Lokaltrafik införde anropsstyrd trafik för området Skärplinge-Fagerviken-Hållnäs-Vavd 20 augusti förra året. Modellen innebär att resenären är garanterad en resa om hon ringer senast en timme i förväg. Turen körs alltså med taxi, linjen kallas 825 och turerna kör enligt tidtabell. Kostnaden är densamma som en normal bussresa och resenären hämtas upp och släpps av vid de vanliga busshållplatserna.
- Jag trodde att det skulle bli krångel med busskort och så. Men det har det inte alls. Allt fungerar smidigt, säger Elisabeth Wallmon samtidigt som Per-Olof Wattman bromsar in vid hennes hållplats.

Han berättar att det är flest som åker på vardagskvällar och om somrarna när sommargästerna får befolkningen på Hållnäshalvön att svälla. Flitigaste resenärerna är ungdomar och arbetspendlare. Per-Olof Wattmans nästa kund, Britt-Inger Svensson, tillhör den sistnämnda kategorin. Hon jobbar natt i Tierp tio dagar i månaden. Då använder hon nästan alltid den anropsstyrda trafiken mellan hemmet i Konradslund och Skärplinge.
- Jag är jättenöjd. Speciellt bra är det att jag kan ta den på helgmorgnarna. Förut har det inte gått någon trafik alls då och eftersom jag inte har körkort har det verkligen underlättat för mig, säger hon och tillägger:
- Dessutom känns det bättre för miljön att göra såhär, än att åka en nästan helt tom buss.

Per-Olof Wattman får höra många tacksamma ord om den anropsstyrda linjetrafiken. Han tycker att det är skönt att något positivt sker på glesbygden.
- Det är en enorm service och blir samtidigt mer kostnadseffektivt. Vi gör punktinsatser och åker bara ut om det behövs. Det är så klart mycket bättre än om en tom buss måste köra hela rundan, säger han.
Enligt Sture Jonsson, informationschef på Upplands Lokaltrafik, har den anropsstyrda linjetrafiken gått över förväntan.
- Den används så pass mycket att en del turer går nästan varje gång. Det är det som vi hade hoppats på.

Nu har den anropsstyrda trafiken fått en permanent plats i tidtabellen. I framtiden kan det bli aktuellt att utöka antal turer och erbjuda servicen på fler sträckor.
- Ingenting är klart ännu, men i och med att det gått så bra kan det säkert bli så, säger Sture Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om