Efter digitaliseringen som stod klar 2011 och andra stora förbättringar i bioaulan var turen nu kommen till att lyfta ljudet och till att ersätta filmduken med förtretlig tejpad reva i en hörna, med en skräddarsydd rullduk. Lagom till veckoslutet var allt klart, inklusive nytt, energisnålt och mångkulört scenljus.
I satsningen samverkar Björn Wallgren med Björns Bio och Tierps kommun genom Tierps kommunfastigheter, kultur och fritid samt IT-enheten. I storleksordningen 400 000 kronor har satsningen på ljud och ljus kostat, men då står Filminstitutet för en del av finansieringen.
När biografägare Björn Wallgren tillsammans med sin lokala medarbetare Helena Löfström, kommunens nya kultur- och fritidschef Sofia Nohrstedt och fritidskonsulent Gunilla Ström testar anläggningen mullrar det bioskönt i actionscenerna, samtidigt som ljudet är klart och fint. – Och man måste inte spela så högt, lugnar Björn Wallgren.
Att volymen faktiskt kan hållas nere tack vare bättre ljudkvalitet betyder att även talfilmer och lugna rullar kommer att fungera bättre, påpekar han.
Om ljudet imponerar så är rullfilmsduken enligt Björn Wallgren nyckeln till hela investeringen, som sammantaget gör biografsalongen komplett för de flesta användningsområden. – Nu går det på fem minuter att ställa om från teaterrepetition till bio och det innebär bättre lokalutnyttjande.
Därmed kan fler önskemål uppfyllas. Kulturchefen nämner skolbio. Björn Wallgren tror på en framtid för dokumentärer och kanske kan det bli opera från Metropolitan även i Tierp. – Men vi ska inte visa opera eller hockey bara för att det går. Intresset ska komma någonstans ifrån, säger han.