Rollspel om Nazityskland
Historieundervisningen blev så levande som den bara kunde bli när 45:orna på Centralskolans spår 3 i Tierp på onsdagsförmiddagen spelade upp ett rollspelsliknande drama om människornas villkor i Nazityskland.
Elin Eriksson, Sandra Fredriksson, Denise Nyman, Lina Car och Fredrik Sjödin.
Foto: Per Johansson
längre för att leva sig in i historien kom delvis från eleverna själva.
- På samma sätt som vi tidigare har provat att dela in klassen i fattiga och rika ville de prova att leva sig in mer i Anne Franks värld, berättar läraren Ulrika Örnehag.
Hennes kollega Ann Tunell skrev ett manus för hur dramat skulle spelas upp och i fredags fick eleverna sina roller utdelade. Sedan fick de en och en diskutera sina uppgifter med lärarna. När det på onsdagen var dags visste alla vad de skulle göra i sina egenskaper av judar, zigenare, nazister, partisaner och angivare. I fyra scener spelade de upp tillslag, gömmande av judar, angiveri och annat som kunde hända i 1940-talets Tyskland.
Satt i källaren och åt gröt
Efteråt var eleverna både tagna och entusiastiska.
— Det var jättebra att få uppleva hur det var, att det inte bara handlade om att gömma sig, sade Lina Car, som agerade zigenare och satt gömd i en källare under delar av spelet.
— Det var ganska konstigt när vi i stället för att gå till matsalen fick sitta i källaren och äta gröt. Och ibland levde man sig in i det så att man nästan blev rädd. Som när vi satt gömda i biblioteket och trodde att nazisterna kom, sade Zandra Fredriksson som spelade jude.
Även för dem som inte satt gömda var dramat fyllt med spänning. Ingen visste vem som var angivare och vem som hjälpte till att gömma judar. Och kanske är det en nyttig lärdom i sig, att kunna se människan bakom fasaden, konstaterade Ann Tunell när klassen återsamlades efter sista akten.
Ville prata
Onsdagens annorlunda undervisning var en inte helt okontroversiell fråga och såväl skolledning som föräldrar var informerade i förväg. En del föräldrar hade också hört av sig och varit fundersamma.
— Därför har det varit viktigt att vi inte har gjort det här i för stor skala. Vi har också brutit mellan varje akt och stämt av med eleverna, säger Ann Tunell.
Efteråt hade eleverna ett stort behov av att prata om det de hade varit med om. På torsdagskvällen väntar ett föräldramöte då lärarna ska få feedback från föräldrarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!