Sabotaget, där någon genom att bryta loss och hugga sönder trävirke i konstruktionens överdel, är inte bara skadegörelse utan strider även mot gällande vattendom som föreskriver högsta och lägsta nivå på vattnet och hur dammen ska vara konstruerad.
Strömarens naturvårdsförening , som ansvarar för dammen, arbetar för att bevara sjön och vill hålla ytan så nära vattendomens högstanivå som möjligt. Mot det står intressen nedströms som är mer intresserade av ökat flöde ut i Strömarån.
Föreningens ordförande Tommy Olsson påpekar att avdunstningen från sjön en torr och varm sommar som årets har betydligt större betydelse för att vattennivån nedströms minskar än vad dammregleringen har.
– Det går inte att lösa genom att hugga sönder dammen.
– Avdunstning är naturens gång, den kan inte vi påverka, tillägger Sune Dubois som är dammansvarig.
Sjöföreningen lägger ned mycket ideellt arbete på att hålla Strömaren öppen, har skaffat en egen vassbåt och försöker öka syresättningen och även tillgängligheten för fritidsfiske och andra intressen.
– Det är en riksunik sötvattensmiljö. Både sjön och ån ingår i Östersjöprojektet. Det säger Tommy Olsson, föreningens ordförande och förespråkar samarbete mellan de parter som har intressen i sjön och ån i stället för konflikt och han understryker:
– Det är inte alls frågan om att vi försöker smyghöja sjön och vi vill också att det ska vara vatten i ån.
Sabotaget har polisanmälts.