Det säger områdets ägare Anders Högberg och miljökonsult Peter Bergström. Deras bild av ärendets historia och nuläget är entydig. Liksom behovet av en moräntäkt för att projektet i Karlholm Utveckling KB ska kunna drivas vidare.
Peter Bergström säger att salamanderdammen härrör från ett vägarbete runt 1950-60. Den grävdes igenom när moränmassor hämtades för återfyllning efter markarbete på Karlitområdet.
– Vi lagade den gamla dammen provisoriskt, men den gick inte att täta, säger Peter Bergström.
Ett 70-tal individer flyttades till nygrävd damm och med åtgärder så att de inte ska följa sin instinkt att söka sig till tidigare boplats.
– Nu är parningsleken igång och vi hoppas ha skapat förutsättningar för att de bosätter sig där.
Att en ny damm är etablerad och den gamla inte går att återställa, kommer att vara några av företagets huvudargument i överklagandet. För projektägaren Anders Högberg kan domens stopp för att använda grustäkten även innebära stora merkostnader.
– Det skulle kosta i storleksordningen 60 miljoner kronor att köpa och frakta hit den mängden massor, säger han.
Då har han inte räknat på miljöbelastningen som en sådan transportinsats skulle innebära.
Med jätteprojektet Karlholms Strand som exempel menar Peter Bergström också att det borde göras omvända miljökonsekvensbeskrivningar, en nollvision.
– Vad händer om inget görs. Då blir det inga jobb, inga bostäder, orten tynar bort och eventuella miljösynder får fortsätta ligga obehandlade i decennier, säger han.
LÄS MER: "Inga salamandrar finns kvar"LÄS MER:Vattensalamandern stoppar täkt