Christina Öhlén , kultursekreterare för barn och ungdom, Tierps kommun, säger om den muntliga berättartraditionens betydelse:
– Berättelser är möten, mellan personer från olika platser och generationer, möten som skapar förståelse för varandra och för historien.
Hon berättar att det bubblar av idéer i projektet.
– Vi vill plocka upp de berättelser som finns och släppa fram dem som tidigare inte vågat delge andra sina berättelser. Intresset har visat sig från hela Norduppland så det kan komma att hända saker på fler ställen än bara på biblioteket.
Till berättarkursen den 19 oktober har kursledare från Berättarnätet Öst engagerats och kursen är öppen för alla.
– Alla som är nyfikna på att lära sig mer och som vill få både teori och övningar för att utvecklas kan delta. Det kommer att bli en kurs med aktiva deltagare och alla möjligheter finns. Vi funderar också på hur särskilt de äldre berättelserna ska kunna dokumenteras.
Bakom berättarprojektet står biblioteken i kommunen, hembygdsföreningarna i Söderfors och Vendel , ABF, Studiefrämjandet med flera och en kommande berättarkväll anordnas troligen någonstans i Vendel.
Projektet möter ett växande intresse för att vårda, bevara och stimulera den muntliga berättarkonsten och som tar sig uttryck bland annat i kurser och berättarnätverk.