– Jag ringde på larmknappen och kom i kontakt med en man, men han sa att han inte hade tid att undsätta mig, säger Staffan Jansson.
Efter de skräcktimmarna vägrar han att ta hissen upp till perrongen igen. Om han ska åka till Uppsala med Upptåget väljer han att ta sig till Tobo eller Tierp och ta tåget söderut därifrån.
Perrongerna vid Örbyhus station är konstruerade så att en person som till exempel är rullstolsburen eller sitter i permobil enkelt kan ta sig till perrongen för norrgående tåg, medan man är hänvisad till hiss eller trappa om man ska åka söderut.
– Jag kände att det höll på att brista, säger Staffan Jansson, och tillägger att föräldrar med barn i barnvagn också riskerar att fastna i hissen.
69-årige Göran Andersson från Tobo har aldrig suttit fast i hissen när han haft ärende till Örbyhus. Däremot har han tvingats åka ända till Uppsala och vända flera gången när hissen strejkat.
– Jag äter mediciner och hamnar fel i medicineringen när sådant händer, säger han.
De är inte ensamma om att ha drabbats.
– Förra veckan hörde jag en person berätta att han satt fast i en timme. Men han jobbar med hissar och lyckades ta sig ut själv, säger Göran Andersson, som en gång fick hjälp av ungdomar att bära både honom själv och permobilen ned för trappan.
– Jag sätter aldrig mer min fot i den där hissen.
Upplands Lokaltrafik (UL) har inget driftsansvar för tågstationerna, men är ofta till UL drabbade personer vänder sig.
– Om en person ska göra en resa med UL och har råkat ut för problem så är vi ju inte utan ansvar att hjälpa till, säger Sture Jonsson, informationschef på UL.
– Blir vi uppmärksammade på stora problem tar vi kontakt med Trafikverket som ju har ansvaret för anläggningen.
Lena Lindqvist är arkitekt och stationsplanerare på Trafikverket. Hon kan inget om planeringen av Örbyhus station men menar att hiss allmänt ses som något bra för en station.
– Ramper kan ju vara ganska långa och för en rullstolsburen person kan det vara jobbigt att ta sig fram, säger hon.
Hon beklagar att personer råkat illa ut vid Örbyhus station.
– Det är absolut inte normalfallet. Vi har två saker som vi prioriterar vid stationerna och det är säkerheten och tillgängligheten för människor med funktionshinder.
För Staffan och Göran är det bara att hoppas på att hissen i Örbyhus byts ut mot en som gör att de vågar åka igen.