Silverslöjd i Söderfors

En liten grupp kvinnor sitter hukande vid ett bord på Värdshusverksta´n. De slöjdar i silver under ledning av Maria Lewis.

Foto: Hans Lundgren

Tierp2007-11-10 17:11
Hon är metall- och smyckeskonstnär och det är i hennes verkstad de andra nu får lära sig att tillverka ett länkarmband, en så kallad Stenebylänk. Den är vacker med anor från Bysans. På bordet ligger en färdig som Maria Lewis gjort.
- Den är svår, men den lär å andra sidan ut grunderna mycket bra, säger hon.
En kurs på sex timmar inklusive matpaus och fika räcker för att hinna bli färdiga.

Det är naturligtvis svårast i början, silverringarna är små. Etelka Svensson från Hållnäs har litet artros i vänsterhanden och fingrarna är inte så följsamma längre:
- Och så ser jag inte så bra. Men det är jätteroligt i alla fall.
170 små silverringar skall länkas samman innan ett armband är färdigt. Maria Lewis ordnar så att var och en gör ett litet "handtag" av en bit koppartråd där de fäster länkens första led. Till hjälp finns också flacktänker och förstoringsglas.

Kvinnorna vid bordet är koncentrerade. Maria Lewis upprepar metodiskt de olika stegen som måste hållas i minnet: "Sära, skjut upp, skaka inte, då blir det konstigt, där skall in en ring till" och så vidare.
Hon bor här i huset med sin man som är amerikan och keramiker. Maria Lewis är bördig från Söderfors men for till Florens för att utbilda sig till modedesigner. Där träffade hon sin man och flyttade med honom till New York där Maria Lewis utbildade sig i metall- och smyckekonst.
- Jag både ritar och tillverkar mina smycken. Man kan också säga att jag är konsthantverkare, silversmed och designer.

Förutom silver är hon svag för ölburkar, men innehållet gillar hon inte. Nyligen ställde hon ut halssmycken och manschettknappar tillverkade av ölringar och burkarnas logotyper och streckkoder. I vår ställer hon ut konsthantverk på Nationalmuseum på så kallat återbruk.
- Jag gillar material som har en historia. Det har ölburkar.
Om det talar hon samtidigt som hon snabbt bistår adepterna vid bordet när de kör fast. Den här gången är de bara tre - en lärare, en skolsköterska och elevassistent men inte på samma skola.

Lise- Lotte Holmgren från Skärplinge säger att hon alltid har gillat silver som material.
- Det är vackert. Och den här kursen ger grunderna i tekniken så att jag kan fortsätta hemma.
Ingen av kursdeltagarna ägnar sig annars åt hantverk på fritiden, utom skolsköterskan Lotte Borgström från Östhammar som målar tavlor ibland. Hon är flink, ur hennes fingrar växer länken snabbt.
- För mig känns det bra att kursdeltagarna vet vad som krävs för att tillverka ett smycke. Jag känner det som om att de därmed också kan uppskatta mina arbeten på ett nytt sätt, säger Maria Lewis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om