Sista terminen för skolan i Tobo
Medan Toboborna manifesterade med facklor och plakat utanför kommunhuset klubbade Tierpsfullmäktige på tisdagen igenom det slutgiltiga beslutet om att skolan i Tobo ska läggas ned till hösten.
— Vi har fått kritik för att det här är hastigt påkommet, men vi flaggade för det här för flera år sedan och det har varit en diskussion hela hösten med fyra informationsmöten, sade barn- och utbildningsnämndens ordförande Bo S Englund (s), som stod fast vid att skälen för en nedläggning övervägde dem mot.
— Vi har undersökt aktionsgruppens förslag på att flytta sexorna och Tegelsmoraeleverna, men det blir en fördyring och det är inte försvarbart, sade han.
Vill ha återremiss
Miljöpartisten Jenny Lundström menade dock att alla aspekter inte har utretts av dem som hade förberett beslutet.
— Man måste fråga sig vad en bygd utan skola kostar. Det är ju självklart att en liten skola är en otrolig attraktionskraft på barnfamiljer som funderar på att flytta dit, sade hon.
Jenny Lundström yrkade på att ärendet skulle återremitteras för att bättre belysa vilka effekter nedläggningen får på Tobo samhälle och skolskjutssystemet samt för att undersöka hur man kan påverka inflyttningen till Tobo och Örbyhus och hur rektorsområdets underskott skulle kunna hanteras i stället.
— Finns det ledamöter som tycker att det här är en svår fråga så räcker det med att vi är 17 stycken för en återremiss, sade hon.
Friskola
Såväl miljöpartiet som folkpartiet ansåg vidare att fullmäktige inte kunde besluta om en nedläggning utan att Toboborna fått chansen att starta en friskola, något som nu först kan ske ett år efter stängning.
— Vi vill att de ska få komma i gång med en friskola och känna efter hur det känns. Kommer inte någon friskola i gång stödjer vi i folkpartiet en nedläggning, sade Anja Roos (fp).
Barn- och utbildningsnämndens andre vice ordförande Erik Kolm (c) menade dock att det inte var så enkelt.
— Det är ett för dåligt elevunderlag och det blir ett ekonomiskt vågspel som kräver egna insatser för föräldrarna, sade han.
Yvonne Berger (m) hänvisade till lagen om att alla kommuninvånare ska behandlas lika.
— Eleverna i Tobo kostar mer per plats än de andra i kommunen och att inte använda de pengarna till annat strider enligt min uppfattning mot det, sade hon.
Splittringar i partigrupperna
I såväl debatt som beslut visade det sig att flera av partigrupperna var splittrade. I s-gruppen röstade Lars-Åke Nygren mot en nedläggning. Elisabeth Rosengren (v) stödde nedläggningsförslaget, medan övriga v-ledamöter röstade mot. Och i kd röstade Gunilla Melin för en återremiss till skillnad från partikamraterna. Även centerpartiet var splittrat då Mats Wikander och Lars Mattsson var mot nedläggningen.
— Jag vet inte när vi diskuterade en fråga så många timmar internt senast. Men majoriteten av oss är ändå för en nedläggning även om det känns svårt, sammanfattade gruppledaren Catarina Deremar.
När politikerna efter en över två timmar lång debatt gick till omröstning slutade röstsiffrorna med 38-11 för en nedläggning ställt mot en återremiss, vilket inte räckte till för att rädda Tobo skola.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!