Skola lockar elever med radioreklam
På gymnasieskolorna runt om i Uppland håller man för tillfället på att sammanställa ansökningarna inför höstterminen. På Högbergsskolan i Tierp satsar man hårt på att locka elever inte bara från Tierps kommun. För närvarande går 130 elever från andra kommuner på skolan.
Inför gymnasievalet den 1 februari har representanter från skolan åkt och informerat på skolor i de grannkommuner som man har särskilda utbytesavtal med. Skolan har också haft flera besök från grannkommunernas högstadieelever. Sedan ett antal år tillbaka marknadsför sig Högbergsskolan även genom radioreklam.
— Vi lägger ner ungefär 100 000 kronor per år på radioreklamen, och med tanke på att vi 2003 fick in 9,8 miljoner kronor för elever från andra kommuner så är det värt satsningen, säger Reidar Andersson.
Goda ambassadörer
Exakt vad som lockar elever kan han dock inte säga. Det kan också handla om vilka program som erbjuds och vad eleverna får för intryck av skolan vid ett besök.
— Jag har förstått att intrycket många högstadieelever får när de kommer hit är hur lugnt det är här, säger Reidar Andersson.
I grannkommunen Östhammar har man inte lika medveten marknadsföring gentemot sina och grannkommunernas framtida gymnasieelever.
— Vi går i den tron att de elever vi har hos oss är goda ambassadörer och lockar hit fler elever. Det sprider sig ju hur det är att gå här, säger Kenneth Köhlin, gymnasiechef vid Bruksgymnasiet i Gimo.
Skolan har ett antal elever från andra kommuner, men Kenneth Köhlin menar att det är svårt att säga vad som har avgjort de elevernas val.
— Det kan handla om var de har kompisar och hur de bor geografiskt, säger han.
Estetiska och kulturella program
Vid Bolandsskolan i Uppsala lockar man elever utifrån tack vare sina estetiska och kulturella program. Någon annan marknadsföring än öppet husdagar och föräldramöten har man dock inte.
— Vi får rätt många sökande ändå och har inte samma anledning som förr att exponera oss för andra än dem som vill komma hit, säger rektor Reine Sjödin.
— Det är möjligt att vi satsar lite hårdare än andra, men å andra sidan har till exempel Uppsala lättare att konkurrera för att staden lockar. Vi kommer alltid att få räkna med att Tierpsungdomar söker sig från Tierp på grund av att de vill vara i Uppsala eller gå program som vi inte har. Och det är positivt att de strävar efter de utbildningar de vill gå, säger Reidar Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!