Det var i förra veckan som UNT kontaktades av Amanda Dahlström i årskurs 8 på Örbyhus skola. Hon anmärkte på att maten tar slut och hon kopplade det till kommunens nya matordning med egen lagad mat i stället för leverans från Sodexo i Gävle.
– Hela hösten kunde maten ta slut någon gång varje vecka. Senast i dag fick jag äta av mina kompisars mat. Kökspersonalen kan komma med ett alternativ 15 minuter senare men då är ju lunchrasten nästan slut, sa hon den dag hon ringde.
Hennes pappa förde saken vidare till ett föräldramöte i höstas men tycker inte att han fick något gehör:
– Jag är lite bedrövad faktiskt. Vi fick höra att det var ett inkörningsproblem men problemen verkar fortsätta, säger han.
Örbyhus skolas kökschef Magnus Ramstedt känner inte igen beskrivningen i sin vardag. Han känner heller inte till att maten diskuterats på något föräldramöte och har inte fått del av någon kritik därifrån.
Tillsammans med fyra kockar och två kockbiträden lagar han i centralköket vid skolan i Örbyhus dagligen bortåt 400 portioner till skolan och ytterligare mellan 200 och 250 portioner till förskolor, fritids, dagbarnvårdare samt Vendelgården och hemtjänsten i närområdet.
– Maten tar aldrig slut. Det finns alltid något att äta, säger han.
Och med en titt på förra veckan säger han att huvudrätten inte tog slut någon dag. Däremot händer det att extrarätterna tar slut ibland och råkar det vara något populärt så kan ju några gäster uppfatta det som att de inte fick mat, det vill säga inte det de helst ville ha.
Magnus Ramstedts sätt att parera efterfrågan på extrarätterna är att ibland servera dem tidigt när de yngre äter, ibland hålla på dem tills de äldre kommer till matsalen.
För Magnus Ramstedt handlar matordningen med extrarätter framför allt om mat- och köksekonomi för att minska svinnet.
– Man vill ju inte kasta oförstörd mat som går att använda, säger han.
Däremot medger han att korta väntetider kan uppstå vissa dagar. Köket vill laga så mycket som möjligt så nära gästernas måltid som möjligt, för att få mesta möjliga känsla av hemlagat.
– Det gör jag med flit. Jag skulle kunna göra allt färdigt i förväg, men då blir det inte lika gott, säger han.
Magnus Ramstedt har en lång bakgrund i storköks- och restaurangbranschen. Under många år jobbade han som kock på svenska skolan i spanska Fuengirola och därifrån smyger han in en del influenser.
– Smårätter, lite roligare i salladsdisken. Mer vitlök, olivolja och örter, säger han om några av sina spanska knep.
Skolans kökschef lovar mat åt alla
Att skolmaten ibland tar slut är en uppfattning som får spridning bland elever på en del skolor i Tierps kommun, senast från Örbyhus skola. Det stämmer inte alls säger kökschefen där, Magnus Ramstedt.
Magnus Ramstedt, kökschef på Örbyhus skola, försäkrar att skolmaten räcker åt alla trots att eleverna tycker att den tar slut ibland.
Foto: Anders Badner
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!