I fem av sex kommuner visade det sig vara fallet. I Uppland ska enligt NTF Tierp, Håbo och Uppsala kommuner släppa av barn på fel sida, medan Enköping inte uppges göra det.
Undviker om det är möjligt
UNT har även varit i kontakt med Östhammars, Norrtälje och Sigtuna kommuner, där det också finns fall där barn måste korsa vägen. Vid flera kommuner menar man dock att man försöker att undvika det i den mån det är möjligt.
— Vi tittar på det här i varje enskilt fall och ser man att det inte är bra försöker man ordna det. Handlar det om mindre barn är vi mer noggranna, säger Margareta Larsson som handlägger skolskjutsarna i Östhammars kommun.
Från Uppsala kommuns sida hänvisar man också till föräldrarnas ansvar i frågan.
Svårt att få igenom i praktiken
Johan Eklund, trafikledare vid Swebus i Uppsala, menar också att bestämmelser om att barn inte får släppas av på fel sida kan vara svåra att omsätta i praktiken.
— Vårt mål är att de barn som bor på fel sida vägen ska följa med bussen och gå av när den är på väg åt andra hållet och på så sätt åka mellan ett par hundra meter och en mil extra. Men barnen vet ju att de kommer hem snabbare om de plingar och hoppar av när vi åker förbi första gången, säger han.
På fredag kommer Vägverket med förslag på hur säkerheten för barn som åker skolskjuts ska bli bättre.