Skolorna i Hållnäs och kyrkbyn blir kvar

Vilka skolor som ska finnas i framtiden delade de politiska partierna i olika läger när budgeten för Tierps kommun för 2020 antogs.

Vilka skolor som ska finnas i framtiden delade de politiska partierna i olika läger när budgeten för Tierps kommun för 2020 antogs på tisdagen.

Vilka skolor som ska finnas i framtiden delade de politiska partierna i olika läger när budgeten för Tierps kommun för 2020 antogs på tisdagen.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2019-11-05 20:00

Det blev till slut den styrande minoritetens budget (S, M, L, KD och MP) som kommunfullmäktige sa ja till på tisdagskvällen. I den uppgår nettokostnaderna till drygt 1,2 miljarder kronor. I budgeten finns mera pengar till olika verksamhetssatsningar inom skola och förskola (jämfört med 2019). Vidare framgår i budgetförslaget att den nuvarande formen för skolverksamheten ska behållas. 

Frågan om framtiden för Hållnäs skola (17 elever) samt skolan i Tierps kyrkby delade kommunfullmäktiges ledamöter i två läger.

Från det centerpartistiska kommunalrådet Sara Sjödal var beskedet att de båda grundskolorna ska bli kvar. När det gäller den mögelskadade och utdömda skolan i Tierps kyrkby så ska den ersättas med en ny till en kostnad av cirka 60 miljoner kronor. 

– Vi vill ha skolor som är nära eleverna. Vid behov kan skolundervisningen kompletteras med olika digitala lösningar, menade Sara Sjödal.

Från Socialdemokraterna ville man se en avveckling av de båda skolorna av ekonomiska och utbildningsmässiga skäl.

– Samtidigt som den här investeringen ska göras så saknas ordentliga lokaler till 24 procent (cirka 250 stycken) av våra förskoleelever. Då prioriterar vi en satsning på nya förskolelokaler, sa Viktoria Söderling (S), oppositionsråd.

Fullmäktigeledamoten Jonas Nyberg (S) menade att det vara möjligt att flytta eleverna i kyrkbyn och Hållnäs till andra skolor.

– Det finns platser på andra håll till dem. När det gäller Hållnäs så handlar det även om att det är svårt att upprätta utbildningskvaliteten med bara 17 elever från förskola till årskurs sex.

Centerpartisten Yaqub Ahmed ställde sig frågande till Socialdemokraternas resonemang i frågan.

– Jag ser med oro på deras skolförslag. Skolan är ett nav som håller samman mindre samhällen och ibland måste man se till annat än bara kostnaderna om man vill att hela kommunen ska leva, menade Yaqub Ahmed.

SD:s Joakim Larsson lyfte bland annat fram behovet av en bibehållen skolverksamhet.

– Det är visserligen kopplat till vissa kostnader, men det är viktigt för att hela kommunen ska leva, sa Joakim Larsson vars budgetförslag om sänkta politikerarvoden röstades ned.

I kvintettens budget finns även ett ökat tillskott på drygt sju miljoner kronor till individ- och familjeomsorgen för att hantera ett ökat antalet orosanmälningar. Den styrande kvintetten räknar med ett plus på drygt 19 miljoner i sin budget för 2020.

Budget 2020

Förutom den styrande minoritetens budgetförslag så lade Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna fram egna budgetförslag för Tierps kommun för 2020. Genomgående för samtliga tre förslag är en oförändrad kommunalskatt på 21,29 kronor för 2020.

I minoritetens budgetförslag är nettokostnaderna beräknad till drygt 1,2 miljarder kronor och det ekonomiska resultatet till ett plus på drygt 19 miljoner kronor.

Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om