Slakteriet i Strömsberg får nu bra betyg
Nu lägger Tierps kommun ned sin utredning om Hälsingekött AB. Kommunen riktade svidande kritik mot slakteriet efter ett oanmält besök förra året - men enligt miljö- och hälsoskyddsinspektören fungerar verksamheten numera mycket bra.
Foto: Ann Svalander
I oktober förra året gjorde hon ett oanmält besök på slakteriet i Strömsberg tillsammans med konsulten Jan-Erik Andersson.
Deras kritik blev hård. Bland annat anmärkte de på att djur stod utan vatten i över 18 timmar, att slaktaren missade ett skott och att man använde en bultpistol, att ventilationen var dålig, liksom bedövningsboxens utformning. Jan-Erik Andersson bedömde bristerna som bland de allvarligaste han sett.
Sedan dess har kommunen gjort flera uppföljningar av verksamheten. Enligt Anneli Olarsbo fungerar slakteriet i dag bra och ärendet avslutas därför.
- Jag är nöjd med de åtgärder som gjorts, säger hon.
Hälsingekött AB använder inte längre bultpistol, har anlitat en konsult för att förbättra ventilationen, utarbetat en djurskyddsplan och ordnat så att mindre djur kan fixeras med en grimma för att undvika att skotten träffar fel. Bedövningsboxens långsida har även täckts med plåt, vilket minskar orosmomenten för djuren.
UNT: Kritiken ni gav till en början var mycket hård och handlade om grundläggande saker som brister i djurhållning, personalens kompetens, utrustning och rutiner. Kan man lita på att djuren har det bra nu?
- Efter vad som uppkommit nu upplever jag det som att det finns alla möjligheter att bedriva en bra verksamhet, säger Anneli Olarsbo och tillägger:
- Men vi kommer naturligtvis inte släppa detta, utan kommer att göra oanmälda besök även i fortsättningen. Minst två gånger om året, helst mer. Det är egentligen först vid nästa oanmälda besök som vi får ett facit. Men jag förutsätter att det ska fungera bra.
Livsmedelsverket har också anmärkt på vissa brister i slakteriets verksamhet, främst när det gäller renligheten. Vid en inspektion fann inspektörerna till exempel avföring på ett par slaktkroppar samt produktrester i en köttkvarn, drivhjulen till en klyvsåg och i en bröstbenssåg. Regionchef Henrik Björnfot gjorde ett besök på slakteriet under måndagen tillsammans med den nye besiktningsveterinären.
- Min uppfattning är att ägarna verkligen tar detta på allvar. Vi känner att vi har en bra dialog med dem. När vi gjort uppföljande stickprovskontroller på hur rengöringen skötts har det sett mycket bättre ut, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!