Snart blir hamnen farbar igen

Äntligen ska sommargästerna i den lilla byn Nyhamn på Hållnäshalvön kunna komma ut med sina båtar igen.

Muddring. Ett muddringsverk utanför sjöbodarna i Nyhamn på hållnäshalvön.

Muddring. Ett muddringsverk utanför sjöbodarna i Nyhamn på hållnäshalvön.

Foto: Lars Gunnarsson

Tierp2014-08-07 13:00

I dagarna har Gävle Sjösanering AB lagt till med ett muddringsverk i hamnen för att börja rensa.

– Det har inte gått att komma ut alls, säger Marianne Jansson, som bor i ett av husen och som tog initiativ till en tillståndsansökan hos länstyrelsen och Tierps kommun.

– Handläggningstiden har varit ett år. Det är okej. Det är många miljöaspekter att ta hänsyn till, säger hon.

Nyhamn ligger i den norra delen av Hållnäshalvön. Vattendjupet i hamnen är mellan 30 och 70 centimeter och det ska bli 1,5 meter efter muddringen. En fler hundra meter lång segelränna ska rensas från slam, lera och sten. Längre ut i viken finns ett gatt med stenar. Även dessa ska flyttas för att underlätta in- och utfarter med båtar. Genom byn löper nu en flera hundra meter lång slang från muddringsverket. Slammet töms på en anvisat plats en bit upp från husen. Det kommer att lukta lite i början, men det går över.

Mellan 25 och 30 hushåll med sommarboende berörs. Nyhamn är en gammal fiskehamn med sjöbodar. På grund av landhöjning och igenslamning blev farleden allt mindre farbar. Den siste yrkesfiskaren i Nyhamn flyttade till Slada hamn på 1960-talet. Senast en ränna grävdes i Nyhamn var 1972. Nu är det dags igen.

Högtrycket påverkat också vattenståndet i Östersjön. Nu är vi inne på den femte veckan med högtryck och det märks längs norra Upplandskusten. Vattnet är osedvanligt lågt. Det bidrar till att det inte går att ta sig ut med en båt. Det brukar inte vara så här lågt vatten mitt på sommaren, men den här sommaren är exceptionell. Båtarna har legat på torra land och inni bodarna ligger de och guppar på några decimeter vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om