Snart fÄr Tierp en ny kostkonsulent
NĂ€r ansökningstiden gick ut i mitten pĂ„ december hade 18 personer sökt tjĂ€nsten som kostkonsulent i Tierps kommun. Den viktigaste arbetsuppgiften för den som fĂ„r jobbet Ă€r att bygga upp en organisation med matlagning i egen regi frĂ„n Â1 januari 2010.
UngefĂ€r 4 000 dagsportioner serveras i Tierps kommun. ÂExakt var de ska tillagas nĂ€r kommunen nu Ă„ter tar hand om matlagningen Ă€r inte bestĂ€mt.
- Föreslaget Àr i huvudsak skolkök, samt Àldreboendet Wesslandia i Karlholm, sÀger Marianne Hasselberg.
I det tidigare centralköket vid Aspenskolan kommer en stor del av maten att lagas.
Den nya kostkonsulenten kommer att fÄ vara med och forma den slutliga lösningen tillsammans med produktionschefen.
Det utreds fortfarande pÄ vilka förskolor mat ska fÄ lagas. Kostorganisationen Àr inte heller faststÀlld. Enligt Marianne Hasselberg vÀntas beslut i januari om det blir en centraliserad organisation med stort ansvar pÄ kostkonsulenten, eller en decentraliserad med kostkonsulenten mer som en stödfunktion.
- Jag Ă€r i alla fall inte orolig för framtiden, sĂ€ger Marianne ÂHasselberg och tror att det kan finnas för- och nackdelar med bĂ„da modellerna.
Sedan den 10 januari 2006 har entreprenören Sodexo i GÀvle levererat fÀrdiglagad, kyld mat till skolor och Àldreboenden i Tierp. NÀr kommunen fattade beslut om att sluta laga mat i egen regi handlade det framför allt om att undvika kostnader för att bygga nytt centralkök. Det befintliga i Aspenskolan uppfyllde inte kraven i skÀrpt lagstiftning.
- DÄ handlade det om kallmatssystem, sÀger Marianne Hasselberg.
Det stĂ€llde större krav pĂ„ kostsamma förĂ€ndringar för att snabbt kunna kyla stora mĂ€ngder lagad mat. Nu gĂ€ller det varmmatsÂsystem och det tidigare centralÂÂköket vid Aspenskolan har ytrenoverats och byggts om för att klara kraven.
Matkontraktet med entreprenören Sodexo i GĂ€vle förlĂ€ngdes till 31 december 2009 men matfrĂ„gan har varit föremĂ„l för intensiv Âpolitisk debatt och den frysta fĂ€rdigmaten har fĂ„tt hĂ„rd kritik.
Under 2007 beslutades om en utredning av möjligheten att Äter börja laga egen mat. I början pÄ 2008 bestÀmde kommunstyrelsen att man skulle titta nÀrmare pÄ tvÄ alternativ. Det ena var att fortsÀtta köpa in tjÀnsten.
Det andra var att laga mat i egen regi med ett antal kök i Tierps köping, Kyrkbyn, MĂ„nkarbo, Karlholm, SkĂ€rplinge, HĂ„llnĂ€s, Söderfors/Mehedeby och Ărbyhus/Vendel. Hösten 2008 fick kommunstyrelsens arbetsutskott ta del av en utredning som visade att mat i egen regi inte skulle bli dyrare. Beslutet blev att gĂ„ vidare med inriktning pĂ„ ett dussintal tillagningskök i kommunen.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!