Vad skulle du göra om du fick börja om från 1991?
– Jag skulle inte göra något annorlunda i dag och har aldrig ångrat mig. Jag ville bli kommunalråd. Men från allra första början var det rätt mycket slump att jag blev politiskt aktiv. Jag började som fackligt aktiv i Byggnads. Den legendariske ombudsmannen Åke Ragnarsson fick iväg mig på första kursen i slutet av 1970-talet. Jag insåg snart att byggbranschen var oerhört beroende av politiska beslut och att man behövde vara politiskt aktiv.
Vad är du mest nöjd med som politiker?
– Jag ser det i två dimensioner. Sakpolitiskt är det trafiklösningarna med västra vägporten, sedan den östra och slutligen Esplanaden. Vägportarna hade diskuterats i många år och sågs som ett omöjligt problem. Till slut hittade vi en lösning med dåvarande Banverket, Vägverket, länsstyrelsen och UL. På ett annat plan störde jag mig mycket på att man såg Tierp över axeln, som ett problemområde och Upplands Norrland. Jag har jobbat hela tiden för att Tierp ska vara något att räkna med och tycker det har lyckats, men det går naturligtvis att göra ännu mer.
Finns det omöjliga frågor kvar?
– Bostadsbyggandet har varit en tung och viktigt fråga att få snurr på, utan tillräcklig efterfrågan och betalningsvilja. Jag skulle önskat att det kommit i gång mycket tidigare. Peab hade ju färdiga planer för Freedners torg när finanskrisen kom 2008. 2016 kan det bli dags i alla fall.
... och mest missnöjd?
– Det är inte allt som lyckas, men det finns inget jag skäms för.
Det roligaste minnet?
– Invigningen av Aspenbadet går inte att komma ifrån. Och naturligtvis E4. Att vägen kom till stånd har betytt oerhört mycket, inte minst säkerhetsmässigt. Det var flera liv per år som gick till spillo med gamla vägen, hittills med nya E4 bara ett.
Ett av dina favorituttryck är ”att kratta manegen”, om kommunen som möjliggörare. Vad väntar närmast med krattan?
– Vi vill ju ha i gång en besöksnäring, ett område där Tierp är ganska underutvecklat. Det saknas personer som kan göra business. Jag hoppas att arenan kan vara ett lok för övrig besöksnäring. Jag har ingen konkret idé för besöksturism, men det handlar om upplevelser, natur och miljö och något som folk är beredda att betala för.
Daniel Blomstedt (M) talade senast i fullmäktige om Tierps nya politiska situation, och syftade på att S och MP regerar men i minoritet. Hur ser du på det?
– Det är inte första gången vi styr i minoritet, så jag håller inte med om att det är så revolutionerande. Han hade också fel i att säga att de rödgröna måste lyssna på oppositionen. Det tycker jag att vi alltid gjort och det är åtskilliga kompromisser i kommunstyrelsen. Det vore ren dumhet att avfärda bra förslag.
2020 fyller Tierps kommun 100 år och du 65. Vad gör du då?
– Det är tveksamt om jag sitter på den här posten då, men sysslolös har jag inte tänkt vara. Jag kan tänka mig att sitta i en del styrelser. Jag är nu vice ordförande i styrelsen för Almi Uppsala. Företagsutveckling är något jag verkligen brinner för.
Om du kunde bjuda alla tierpare på det här kalaset, hur tänker du då?
– Tierp Arena rymmer ju kommunens hela befolkning. En fest där skulle kunna vara en konsert med brett innehåll, som de fantastiska arrangemang Griggebogänget gör. Kalle Moraeus skulle kunna vara både underhållare och ciceron.