Hon var ditbjuden av kyrkan för att prata om sin bild av Tierp.
– Jag pratade om den positiva utvecklingen. Ungdomsarbetslösheten är visserligen hög i kommunen, men den är på väg ned. Och behoven av försörjningsstöd har också vänt nedåt, rejält. Kostnaden hittills i år är tio procent lägre än vid samma tid förra året. Det är samma här, att Tierp ligger högt, men att kurvan vänder nedåt är ett tecken på att folk som har varit i behov av stöd alltmer börjar försörja sig själva, säger Randi Graungaard.
Försörjningsstödet ökade kraftigt mellan 2011 och 2013. Vändningen beror dels på att konjunkturen vänder uppåt, dels på att den sociala enheten gör stramare bedömningar.
Randi Graunsgaard är verksamhetschef för Individ- och familjeenheten. Hon anställdes i juli förra året bland annat med uppgiften att styra upp ekonomin. Hela den sociala enheten har i åratal dragits med stora budgetunderskott.
– Prognosen för min enhet är att årets utfall blir tre miljoner kronor lägre än i fjol. Det är fortfarande över budgeten, men det går åt rätt håll. Det är svårt för en enhet som har snedseglat i många år att komma på rätt kurs. Man kan inte ha en målbild som är hopplös. Vi stretar varje dag, säger Randi Graungaard.
I Nathanaelsgården tog hon också upp kommunens minskade kostnader för utskrivningsklara patienter. Kostnaden var förra året skyhög. Kommunen betalade för fler eftervårdsdagar på Akademiska sjukhuset än Uppsala kommun, som är tio gånger större än Tierp.
– Det handlar om pengar, men också om livskvalitet. Det kan vara viktigt för tillfrisknandet att en patient får kom hem till sin hemmiljö så snart det är möjligt, säger Randi Graungaard.
lars.gunnarsson@unt.se