Sommarparadiset för inbitna hoppare

Flygfältet i Gryttjom är ett sommarparadis för inbitna fallskärmshoppare. Här väljer hundratals entusiaster att tillbringa hela semestern. Just nu pågår fallskärms-SM. I dag, torsdag, avgörs de sista tävlingarna.

Foto: Marie Ström

Tierp2008-07-23 20:24
Vädret är perfekt, konstaterar tävlingschefen Peter Törnestam. Stillsamma vindar, klar himmel och varm luft. Stockholms fallskärmsklubb, som fyller 50 år i år, arrangerar SM på flygfältet i Gryttjom både i år och nästa år.
Doften är flygbränsle är stark och de små planen tar ideligen sats över det sönderbrända gräset. Lika ofta fylls den blå himlen av färgglada fallskärmar. Hopparna styr skickligt ned, bromsar in och landar i språnget.

 Fredrik von Schmalensée från Stockholm kommer gående med fallskärmen över axeln. För några minuter sen dök han med huvudet före genom luften i 436 kilometer i timmen. För att få så litet luftmotstånd som möjligt formar han sig till en spik och forsar fram genom luften. Han berättar att han älskar känslan av fart och hastighet. Ingen i Sverige är snabbare än honom. Under onsdagen säkrade han sin andra guldmedalj i grenen speed skydiving - en machogren som få vågar sig på. Under årets SM tävlade bara två personer.
- Vi är bara ett 40-tal i hela världen som håller på. Det anses för farligt. Går det fel, så går det jävligt fel. Jag kommer i alla fall inte kunna berätta hur det kändes, säger Fredrik von Schmalensée och ler.

Han bor i en husvagn intill flygfältet i Gryttjom hela semestern och hoppar uppemot tio hopp om dagen. Förutom spänningen och farten med sporten gillar han gemenskapen.
- Det är lite surfarstämning. Avslappnat och skönt. Fast med tyskt säkerhetstänkande.
Vid flygfältet står husvagnar, små röda stugor och tält. Under hoppsäsongen blir flygfältet ett eget litet samhälle med ungdomar, pensionärer och barnfamiljer. I år är det så många småbarn att klubben har fått anlita en barnvakt.
Katie Gardiner träffade sin man på ett flygfält på Nya Zeeland. Under sommaren bor de alltid i husvagnen i Gryttjom tillsammans med barnen Nellie, 2 år, och Alice, 5 år.
- Alice första ord var flygplan och fallskärm. Och hon börjar redan fråga när hon kan få göra sitt första tandemhopp, säger Katie Gardiner som tävlar i friflygning tillsammans med Cornelia Franzén och Cerina Rydälv.

Friflygning går ut på att göra akrobatkonster i luften. Katie Gardiner filmar de andras konster. Sedan bedöms resultatet av domare. Grenen avgjordes under onsdagen. De tre tjejerna kom sist. Fast de sörjer inte över det.
- Vi har egentligen just börjat tävla så det var väntat. Vi var mest med för att få erfarenhet och höra vad domarna tycker, säger Cerina Rydälv.
Både hon och Cornelia Franzén är studenter. Under vintern jobbar de så mycket de kan vid sidan av studierna för att ha råd att tillbringa sommaren i Gryttjom.
- Man längtar hit. Det blir som en stor familj, säger Cornelia Franzén och packar ihop fallskärmen till tonerna av We are the champions. Men den segerrusiga låten är till för hopparen bredvid henne, Anders Sundin från Uppsala. Han har just vunnit SM i friflygning tillsammans med sitt lag Zero.

Hotellchefen Anders Sundins passion för sporten började i samma ögonblick som han tog det första steget ut från planet på 4 000 meters höjd för sju år sedan.
- Jag måste testa igen tänkte jag när jag klev ut ur planet. Sedan anmälde jag mig till en hoppkurs. Det går inte riktigt att förklara känslan. Det är som att vara i ett jättelikt lufthav. Det är häftigt att kunna kontrollera sina rörelser och känna luftmotståndet, säger han.

Sedan det första hoppet har han satsat nästan all sin tid och alla sina pengar på hoppningen. Om två veckor åker han till USA för att delta i VM.
- Alla pengar som inte går till hyra och mat lägger jag på hoppningen. Och på semestern är jag antingen i Gryttjom eller på ett hoppfält utomlands. Hoppningen är livsberikande och gemenskapen är härlig. Är du en skidiver hittar du alltid vänner, säger Anders Sundin som tycker att det finns vissa egenskaper som förenar hopparna.
- Det är sociala, glada och lättsamma människor. Och så har de flesta rätt mycket överskottsenergi.

FAKTA
Fallskärms-SM
Stockholms fallskärmsklubb arrangerar SM på flygfältet i Gryttjom i år och nästa år. Fallskärmshopparna hoppar ur planet på 4 000 meters höjd och faller vanligen i hastigheter runt 200 kilometer/timmen. Efter ungefär en minut av fritt fall vecklar de ut fallskärmen på cirka 1 000 meters höjd. Under årets SM har hoppare tävlat i fem grenar: speed skydiving, precision - som går ut på att landa på en 2 cm stor prick, formationshoppning - som innebär att göra så många förutbestämda formationer som möjligt under frifallet, kalottformation som innebär att hopparna bygger förutbestämda formationer i luften och friflygning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om