Sospanaren har anlänt till Tierp
Nu har sopspanaren kommit till Tierp. Från sin bil kontrollerar han att inte någon dumpar grovsopor eller hushållsavfall vid returstationerna. Sopspanaren har möjlighet att polisanmäla dem som står för nedskräpningen, men väljer för det mesta att ge dem bakläxa.
En del av övervakningen består av att sopspanaren åker runt till returstationerna och noterar vad som har slängts utanför kärlen eller i fel kärl.
Foto: Rolf Hamilton
Men han vill inte gå ut med namn och bild i tidningen. Upptäcker han att någon systematiskt missbrukar stationerna vill han kunna ha möjlighet att bedriva spaning. Som exempel nämner han de personer som regelbundet dumpade stora mängder frukt vid en station i Gävle, där han också är verksam.
— I det fallet satt jag i bilen och väntade på att de skulle dyka upp, men jag fick aldrig fatt på dem, berättar han.
Pensionerad polis
Rapporter om grövre överträdelser lämnar han till polisen. Nedskräpningen medför ett straffansvar och kan ge böter eller fängelse i högst ett år. Tierps sopspanare är liksom övriga spanare i landet en pensionerad polis.
— På så sätt är jag ju van både vid spaning och vid att ha kontakt med människor i alla kategorier, säger han.
Han har spanat på flera håll i Gästrikland och har, trots att han ibland går fram till folk och skickar hem dem igen med sina grovsopor och sitt hushållsavfall, aldrig träffat på någon som har varit otrevlig.
— Jag uppträder själv hyfsat och då går det bra. Däremot hör jag folk klaga över hur det ser ut med skräp vid stationerna, säger han.
Bra i början
När UNT följer med honom på en första kort runda i Tierp ser det dock bra ut vid stationerna och han får inte mycket att rapportera till sin uppdragsgivare Förpackningsinsamlingar.
— Det brukar vara bra just när vi kör i gång, men sedan gäller det att det håller i, säger han.
UNT-fakta
Sopspaning inleddes våren 2001 och har hittills bedrivits i 52 kommuner. Denna spaning hade vid början av april lett till totalt 312 polisanmälningar, 31 strafförelägganden och fyra domar.
Det största syftet är dock att minska nedskräpningen. En jämförelse mellan mätningar i Stockholmsområdet första halvåret 2002 respektive 2003 visar en minskning med 37 procent av mängden grovsopor som måste transporteras bort från returstationerna.
I UNT-området har sopspaning hittills skett i Uppsala och Norrtälje. I båda kommunerna väntas spaningen snart upptas efter en tids uppehåll.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!