Späckat program under Vallonbruksveckan

Föreningen Vallonbruk i Uppland presenterar ett mycket digert program inför årets Vallonbruksvecka. Temat är mat och dryck.

Ulrika Borger Dåderman förbereder vallonbruksveckan i det gamla köket på Lövstabruks herrgård.

Ulrika Borger Dåderman förbereder vallonbruksveckan i det gamla köket på Lövstabruks herrgård.

Foto: Lars Gunnarsson

Tierp2014-08-06 08:00

Vallonbruksveckan har växt och det fullmatade programmet upptar hela 18 A4-sidor.

– Fler medlemsbruk än tidigare är med, säger Ulrika Borger Dåderman, som är verksamhetsansvarig på Lövstabruks herrgård.

Lövstabruk är värdbruk. När årets tema skulle väljas fick alla medlemsbruk ge förslag. Det fanns många idéer, men eftersom Lövstabruk vårdar en köks- och mattradition fick mat och dryck bli temat.

– Här har vi herrgårdens gamla kök, smedsbostadens kök, matsalen och ett ölbryggeri. Det blir fyra köksvisningar under veckan med smakprov av historiska små bakverk. Köksvisningar är en ny grej i programmet, berättar Ulrika Borger Dåderman.

Detta sker under punkten ”Två kök”. Det första tillfället är på tisdag eftermiddag. En intressant sak bli visningen av herrgårdens skafferi i den norra flygelbyggnaden. Här har det tidigare varit bostäder, men nu ska skafferiet visas för allmänheten för första gången.

Och det är inget vanligt litet skafferi …

Avslutningshelgen blir det matmarknad i Stora Magasinet i Lövstabruk. Även i Österbybruk blir det ”matvandringar” under veckan.

I övrigt i det späckade programmet hittar man allt från bilträffar till orgelkonserter. Redan invigningsdagen på lördag kommer Rolls Royce Enthusiast´s Club och Autohistoriska klubben till borggården i Lövstabruk. En vecka senare kommer Svenska Volvo P1800 till gräsplanen mellan magasinen. Och för den som gillar fordonshistoria finns Nostalgimuseum i Strömsberg.

Stora och små orter som Tobo, Dannemora, Alunda, Forsmark, Söderfors, Karlholm, Ullfors, Länna, Edsbro och Ramhäll bjuder till under veckan. Även Ängslyckans Café i Vendel är med på ett hörn med bröd gjort på historiska recept.

Vallonbruksveckan invigs nu lördag i Orangeriet i Lövstabruk där landshövding Peter Egardt invigningstalar, varpå följer en invigningskonsert i kyrkan – ”Magi och verklighet i Leufsta Bruk under 300 år”, komponerad av Ulf Johansson Werre. Skådespelerskan Alexandra Chalupa reciterar texter som gör att åhörarna kan följa med i de historiska händelserna som musiken återger och hon gör det på både svenska och franska, det språk som vallonerna talade.

Det vallonska inslaget under veckan förstärks av att den belgiska ambassaden har engagerat organisten Cindy Castillo från Bryssel för att spela på den berömda Cahmanorgeln. Hon framträder på måndagen och det avslutar de tre Cahmandagarna, en orgelfestival som nu ordnas för 34:e gången.

Rätt från 1700-talet

Vallonbruksveckans tema är mat och dryck. I Leufsta Bruksarkiv finns Gimo Herrgård kokbok från 1700-talet. Den innehåller över 300 recept och den kommer att visas i arkivet under vallonbruksveckan. Eftersom den de Geerska släkten ägde både Lövstabruk och Gimo bruk kan man anta att liknande maträtter gjordes på bägge ställena.

En omtalad historisk lunch- eller vickningsrätt är Lövsta äggrätt.

Lövsta äggrätt (6-8 portioner)

8 hårdkokta ägg

2 msk smör

4 msk vetemjöl

5 dl mjölk

½ tsk salt

vitpeppar

250–300 g bacon eller rökt skinka i tärningar

½ dl persilja eller gräslök

Tillagning:

1. Skala äggen och skilj vitor och gulor. Hacka vitorna samt mosa eller pressa gulorna i en purépress.

2. Knaperstek bacon/skinka.

3. Gör en vit grundsås: smält smöret, rör ner mjölet och späd med mjölken. Koka några minuter under omrörning.

4. Tillsätt vitorna till såsen och smaksätt med salt och peppar. Värm upp. Häll stuvningen i en värmd karott eller på ett fat.

5. Lägg bacon/skinka, mosad äggula och gräslök/persilja diagonalt över stuvningen.

Den som vill följa ett 1700-talsrecept på dåtidens svenska kan försöka med denna middagsrätt:

En galant Skinka 175

"Man skiär Sucat och Sitronskal i små bitar, så långa som små mandlar. Pricka så skinkan (som mönstere utwisar) af mandel wijt af Sukat gröön af Sitron guhl sedan skinkan är lagom koka, och garnera henne med Korv och Rökta tungor. Et faat at laga 6 rätter uti 175. Man kokar en liten Kyckling meds god Kiöttsoppa lägger därtill fylda Salat hufwen goda Frekkadeller af Kiött eller giedda till potage. Man giör en Ragu till en af dessa rummor af Kräftor med murklor fiskfärs skal fylasi Kräftorna, läg smör i ragun riwet bröd. Kryddor Sitron, frikasee af lamb el. kyckling med Sparis Siam. Pömoner af rotmos äg och Sööt grädda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om