För mästerkocken Melker Andersson är det självklarheter. När han gästspelar i centralköket i Tierp och står för dagens recept – Melkers fisk- och skaldjursgryta med aioli – håller han lika självklart fast vid det som var något av grundbudskapet i tv-serien Matakuten.
– Det finns inga hinder mot att laga bra mat i skolan. Det här köket är ett bra bevis på att det går, med eget bröd och mat lagad från grunden, säger han med adress till restaurangkollegorna i storköket i Tierp. Så hade dess chef Pierre Rivoire heller inga svårigheter att locka den flerfaldigt medaljerade stjärnkocken till gästspel och inspirationsdag.
Tv-programmen som ville visa hur svensk skolmat med enkla medel kunde förbättras beskriver Melker Andersson som en rolig utmaning. Och som inte bara gällde det som hamnar på tallriken. Att höja nivån på matmiljöerna ingick också i uppdraget.
Melker Andersson jämför med hur krogbranschen måste tänka:
– Man bygger ju en restaurang för att gästerna ska trivas, säger han och utvecklar tankar om måltiden som en helhet och något socialt betydelsefullt att samlas kring.
– Det är viktigt att tänka så även i skolan och att mat, bra mat, är en del av skolan. Mer hinner han knappt säga innan dagens första unga lunchgäster flockas runt honom för att få kändisautografer och bilder.
I ett lugnare hörn av matsalen serverar kökschef Fredrik Holmgren dagens guldkant, dessert på lingon- och kanelkokta äpplen med vispgrädde. Han berättar hur dagens gästspel förberetts genom kontakter mellan köket och skolans pedagogiska personal och som bland annat resulterat i att eleverna pyntat matsalen med teckningar på fiskar och annat som knyter an till dagens havsmeny.
Kökschefen skulle gärna se mer av samarbete kring den pedagogiska måltiden.
– Skolmatsalen är också ett lektionsrum, säger han. Samtidigt inser han att skolans många andra krav och tidspress gör att skolmaten sällan får annat utrymme i skoldagen än som nödvändig energipåfyllning.
Högt betyg på maten kan i alla fall vara en bit på väg.
– Bra, hörs med enad röst runt ett av borden där gästerna provat både fiskgrytan och dagens vegetariska alternativ grönsaksbiffar.
Endast en ingrediens föranleder en blygsam reservation.
– Musslorna, säger Olivia Persson och låter förstå att sådana skaldjur inte är hennes grej.
Efterrätterna slinker däremot ned utan tvekan och kökschef Holmgren får många frågor om det nu vankas dessert varje dag.
– Nej, men till julbordet så klart, lovar han.