Stor betygsskillnad mellan skolor i Tierp
Mer än var fjärde niondeklassare på Örbyhus skola saknar godkänt betyg i något av ämnena engelska, svenska och matematik. På Aspenskolan är motsvarande siffra 6 procent. Omotiverat stora skillnader menar utvecklingsledare Lars Broberg.
— Om man ser till betygen lyckas vi inte nå de mål vi har, säger Lars Broberg som är vikarierande utvecklingsledare för skolan i Tierps kommun.
Han menar att det i många kommuner finns problem med att 15-20 procent av eleverna i årskurs nio inte har betyg så att de är behöriga till gymnasiet. Men Tierp ligger under rikssnittet, även om man räknar om till mättal där sådant som föräldrars utbildningsgrad och andel utlandsfödda elever vägs in.
— Det är en stor utmaning för kommunen att komma till rätta med det och analysera vad det beror på. Vi måste titta på sådant som motivation, studievanor, hjälp hemifrån och om det finns andra intressen som styr, säger Lars Broberg.
Omotiverat stora
Slående i redovisningen är hur stor skillnaden är på de fyra högstadieskolorna i kommunen. I Örbyhus skola saknar mer än 25 procent av eleverna godkänt betyg i något av ämnena engelska, svenska och matematik. På Centralskolan och Ol Andersskolan är motsvarande siffra 14 procent och på Aspenskolan 6 procent.
— Det är omotiverat stora skillnader mellan skolorna och det finns inga bra förklaringar till varför det ser ut så här och det måste vi analysera, säger Lars Broberg.
En förklaring kan vara att lärare på olika skolor är olika hårda när de sätter betyg, något man försöker komma till rätta med genom att låta lärare från hela kommunen träffas för att diskutera betygskriterier.
— Det kan vara ett sätt att få fram en större likvärdighet och rättvisa, menar Lars Broberg.
Skiljer mellan ämnen
Även mellan olika ämnen skiljer det sig åt. Eleverna har i större utsträckning icke godkänt betyg i matematik än i engelska och svenska.
— Där arbetar vi med olika matematik- och no-projekt för att öka kvaliteten och vi ordnar fortbildning för lärarna, bland annat i samarbete med Högskolan i Gävle, säger Lars Broberg.
Han tror att Tierps kommun så småningom kommer att komma till rätta med problemen och att första steget är taget redan i och med att det har uppmärksammats.
— Men sedan är det ju ändå eleverna som ska göra själva jobbet, konstaterar han.
FAKTA
Andel underkända elever i årskurs nio (procent)
Skola 2003 2004 2005
Aspenskolan 9,6 7,4 6,3
Örbyhus skola 15,5 18,6 25,8
Centralskolan 8,1 6,4 14,0
Ol Andersskolan 20,3 10,7 14,1
Tierps kommun 13 11 14
Riket 10 10 11
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!