Stora skillnader mellan länets äldreboenden

På måndagen presenterades Äldreguiden - en statistikdatabas som blottar äldreboendenas svaga och starka sidor. Skillnaderna är stora mellan kommunerna i Uppsala län. Bästa maten serveras i Tierp, medan de äldre i Enköping har mest inflytande över verksamheten.

Foto: Marie Ström

Tierp2008-03-31 19:04
Bakom Äldreguiden står Socialstyrelsen. Tanken med guiden är att den ska ge de äldre och deras anhöriga vägledning genom att kvaliteten på olika äldreboenden och kommuner kan jämföras med några enkla knapptryckningar. Jämförelsen visar att kvaliteten skiftar ordentligt.

Vill du vara med och forma vården bör du till exempel välja Enköping, Knivsta eller Östhammar. Vill du ha personal med hög kompetens är Heby och Älvkarleby bäst, medan personalen Östhammar har desto mindre utbildning. Och om du tycker det viktigaste är att äta gott, bör du flytta till Tierp på äldre dagar. Maten får nämligen högst betyg av länets kommuner.
- Vi brukar fråga vad de äldre inte gillar och inte gillar och så noterar vi när de inte äter upp en viss rätt eller äter upp allt, säger Mikaela Lindström, enhetschef på äldreboendet Hällbacka i Söderfors.

Maten levereras från ett produktionskök i Gävle och de boende har bara en rätt att välja mellan. Tidigare försökte äldreboendet dock servera flera olika rätter.
- Det gick inte för då blev de boende avundsjuka på varandra. Nu väljer vi i personalen i stället de rätter som vi vet uppskattas, säger Mikaela Lindström.
86-åriga Agnes Holmgren och 95-åriga Margit Fäldt gillar maten för det mesta. Eftersom de har svårt att tugga får de passerad mat. När UNT kommer på besök står skinka och potatis på menyn.
- Allt är gott. Ja, förutom paltbröd då. Mig gör det detsamma om det lagas här eller i Gävle. Huvudsaken är att det smakar bra, säger Agnes Holmgren mellan tuggorna.

Sett till hela Uppsala ligger länet något sämre än riksgenomsnittet när det gäller personalens kompetens, personaltäthet och kontinuitet ­- det vill säga de äldres möjlighet att träffa samma vårdpersonal. Däremot är Uppsala län bättre än genomsnittet på att utforma individuella planer för de äldre och låta dem vara delaktiga i vårdens utformning. Särskilt bra fungerar detta i Enköping.
- Vi var väldigt tidiga med att utforma individuella planer och utvecklar dem hela tiden, säger Marie Palmgren, förvaltningschef för vård- och omsorgsenheten i Enköpings kommun.

Minst en gång om året, vid behov oftare, träffar de boende en undersköterska som går igenom önskemål och behov.
- Det handlar om frågor som vad de vill göra själva, vad de kan göra, inte kan göra och vem de vill ska göra vad, säger Marie Palmgren som tycker att jämförelserna i Äldreguiden kritisk ska betraktas med en dos skepticism.
- Jag kan inte gå i god för att allt är kvalitetssäkrat. Men förhoppningsvis blir underlaget bättre med tiden. Idén tycker jag däremot är jättebra.
Fakta/Äldreguiden

Socialstyrelsen har utformat Äldreguiden. Guidens syfte är att äldre och deras anhöriga enkelt ska kunna gå in och jämföra kvaliteten på vården i olika kommuner och äldreboenden.
Varje äldreboende betygsätts mellan 1-5 i 7 kategorier: delaktighet, personaltäthet, kompetens, kontinuitet, självständighet, mat och ledning. Grunden för betygsättningen är dels enkäter som ansvariga på äldreboenden och kommuner fyllt i, dels befintlig statistik från bland andra Statistiska centralbyrån.
Äldreguiden nås på: www.socialstyrelsen.se/aldreguiden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om